Organikus borokat és ínycsiklandó tapasokat kínál Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje

Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal hívogat a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt Zelna Borbár és Vinotéka. A stílusos belsőépítészeti megoldások, a hangulatos, árnyas terasz és az ízletes tapasok mellett Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.

Talán közhely, mégis igaz, hogy a borbárral a fiatal borászcsalád régi vágya valósult meg: egy hely, ahol boraikat kifinomult, mégis családias környezetben, szélesebb közönségnek is megmutathatják. A Zelna Borbár és Vinotékában a borászat teljes szortimentje kóstolható, sőt, akár haza is vihető.

A Zelna borok mellett találunk izgalmas tételeket más környékbeli termelőktől is. A borvidék sokszínűségét a Rizling Generáció tagjainak legszebb borain keresztül szeretnék megmutatni a tulajdonosok, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a Zelna Borászat választékában nem találhatók meg.

A környék talán legszínesebb és legszélesebb borlapjáról természetesen nem hiányozhatnak a borászat névjegyeként jegyzett Bárka birtokborok sem, melyek néhány hónapja jelentek meg a piacon. A vörös és fehér Bárkát a borászat legfontosabb fajtái alkotják, és a dűlős olaszrizlingekhez hasonlóan hordós érlelést is kaptak. A borászat célja, hogy a Bárka birtokborokon keresztül évről-évre megmutathassa saját stílusát, az évjáratok, a fajták és a területek egyediségét.

A vörös és fehér házasítások mellett néhány nappal ezelőtt, a borbárral egyidőben debütált a borászat első, saját pezsgője is. A mindössze 600 palackos mikrotétel 100%-ban furmintból készült, tradícionális eljárással. Különlegessége, hogy az alapbor 4 hónapon keresztül hordóban is érett, a pezsgő pedig több mint másfél évig pihent palackban a degorzsálás előtt.

A bor nem jár egyedül. Legalábbis a Zelna Borbárban biztosan nem. Kállai Csaba séf olyan, gondosan válogatott, innovatív fogásokat alkotott, amik tökéletesen passzolnak a borokhoz. A mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások mellett olyan ételeket is kóstolhatunk, mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók vagy a zöldfűszeres, citrusos mangalica sárgabarackkal.

A Borbár karakteres, art decoval fűszerezett belső tereiben a terazzo, a fa és a réz dominál, az pedig különösen jó hír, hogy mindezt, a borokkal és a tapasokkal együtt, egész évben élvezhetjük!

A borászatról

A Zelna Borászat története közel 6 évvel ezelőtt, néhány hektár szőlővel és egy fiatal párral, Lukács Lillával és Barabás Barnával indult.

Elsőgenerációs borászcsalád az övék, modern pincéjükben két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 15 hektárról készítenek borokat.

Boraikkal a fajták és a területek egyedi karakterén túl azt is igyekeznek megmutatni, amit a környezetükről és a világról gondolnak. A természetközeli szemléletet jól mutatja, hogy a kezdetektől fogva organikusan gazdálkodnak, az idei évtől pedig minden saját területük minősítetten bio.

 

Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.

Nyitva tartás: Hétfő – vasárnap, 12:00 – 24:00

(Forrás: Zelna Borbár és Vinotéka)