Birtoklátogatások 2019/3 Günzer Tamás pincészete

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek során az elmúlt héten Günzer Tamás pincészetét látogattuk meg Villányban.

A látogatást a Bocor dűlőben kezdtük. A Bocor dűlőben termett szőlő nagy minőséget adott a háború előtt, mint a villányi Ördögárok, az egri Nagy-Eged, vagy éppen a tokaji Hétszőlő, meg a Király dűlő szőlői. Aztán a tervgazdálkodás idejében, amikor a minőség szerepét kiszorította a mennyiség elsődlegessége, ugyanúgy felhagytak művelésükkel Tokajban, mint Egerben vagy Villányban. Az elparlagosodott hegyoldalakat aztán mindenhol fokozatosan ellepte az akác. Ebből az enyészetből kellett ismét elővarázsolni egy ragyogó, nagyminőségű bor készítésére alkalmas, de esztétikumában is lenyűgöző szőlőhegyet.

A Bocor dűlő a borvidék egyik leglátványosabb attrakciója

A Bocor dűlő kitisztításának a Günzer fivérek váltak a motorjaivá. A tereprendezés a fakivágásokat követően 2007-ben elkészült, 2008-ban kiépült a melioráció, ezt követően a telepítésekre 2009 tavaszán kerülhetett sor. Günzer Tamás a Bocorban kialakított 16 hektáros birtokán 2,30 x 0,75-ös térállással telepítette a szőlőjét, így nagyjából 5600 tőke került ki hektáronként. Alacsony kordonos műveléssel területén 1-1 hektáron Chardonnay, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Shiraz, 2-2 hektáron Kékfrankos és Cabernet franc, 2,5 hektáron Merlot, míg 4 hektáron Portugieser terem.

Az élet látogatásunk alatt sem állt meg a Bocor-dűlőben, épp folyt a permetezés

Günzer Tamásnak összességében 66 hektáros birtoka van a borvidéken, ebben a Bocor a legnagyobb egybefüggő területe a maga 16 hektárjával. Az Ördögárokban 2 hektár, a Kopárban további 1 ½ hektáron, ezen túlmenően mintegy 40 területi egységen műveli még a szőlőt.  A Bocor szűztermése 2011-re érett be, és már ebből dűlőszelektált prémium-bor készült, az első évjárattal beindult a Bocorból készített bordói házasítások sikerszériája. Ám minderre rálicitált a Bocorról 2012-ből kikerülő Merlot eredményessége, ami aranyat hozott el mindenhonnan, ahol csak indították, így a Vinagoráról, vagy akár a Mundis Viniről. A zsűri számára élményt jelentett a Bocor dűlő oldalában sétálni, szépségében gyönyörködni.

Günzer Tamás a nagy villányi négyek méltó folytatása

Günzer Tamás eredeti képesítésének megfelelően állattenyésztőként dolgozott 12 évig. 2002-ben viszont nagyszerű eredményt ért el a Pannon Bormustrán, Cabernet Sauvignonja a legmagasabb pontszámú vörösbor lett. Akkor hozta meg döntését, hogy ettől kezdve a borászatnak szenteli életét. Elhatározását az segítette a megvalósulásban, hogy remek családi háttér, egy jól szervezett csapat áll mögötte feleségével, fiával, lányával. 2010-ben rugaszkodtak neki a családi pincészet létrehozásának.  indultak újra a pályázaton a korábbihoz hasonló, ám menet közben letisztult építészeti elképzelésekkel. Első ütemben egy vöröstéglás burkolatú, mediterrán hangulatot keltő homlokzat épült fel, melyben a főbejárattól az előtérbe érkezünk, ettől balra irodák, jobbra pedig hangulatos kemencével felszerelt tanácsterem helyezkedik el. A tanácsterem mögött a kiszolgáló helyiségeken túl található az erjesztő tér, míg az irodák mögött raktárhelyiség, valamint a palackozó. Az erjesztő tér alatt található a 32 x 12 m. nagyságú pince, a műgyanta burkolattal ellátott mintegy 384 m2-es barik hordótér. Második ütemben a tavalyi szüret befogadásához bővült a pincészet 700 m2-es tartálytérrel és érlelőtérrel. A tartályokhoz dupla keringetősor van kiépítve, melynek segítségével a tartályok fűtése és hűtése akár egy időben is történhet.

A pincesori Günzer-borozó előtt

A Günzer-borokat már a pincesori Günzer-pincében kóstoltuk, ami kezdődött a könnyed. némi szén-dioxiddal dúsított Mont Blanc 2018-al, folytatódott a Bocor Chardonnay 2016-al, a 2018-as Rozéval, a 2017-es Syrah-val, a GT 50-el, a 2015-ös Bocor cuvée-vel, a 2016-os Mátyással folytatódott, míg végül a legendás, csodaszámba menő 2012-es Grandior Bocor Merlot-val zárult.

Günzer Tamás a minőség megszállottja. Szaktudásával, ambiciózusságával méltó folytatója a villányi nagy négyesnek, akik már elérték az Év Bortermelője kitüntetést.

(dékányT)