A World Sustainability Organization megkezdi magyarországi tájékoztató kampányát

A World Sustainability Organization (WSO, magyarul Fenntarthatósági Világszervezet) ma bejelentette, hogy tájékoztató kampányt indít Magyarországon. A WSO az egyik vezető tanúsítványi szabvány a természet védelmét és tiszteletét szem előtt tartó termékek és szolgáltatások számára. Két alszervezete a Friends of the Sea (A Tenger Barátja) a tengeri élelmiszerek tanúsítására, és a Friend of the Earth (A Föld Barátja), amely a mezőgazdasági termékek fenntartható gyakorlatait támogatja.

Ahhoz, hogy a Friend of the Earth vagy Friend of the Sea környezetbarát címkét alkalmazhassák termékeiken, minden vállalatnak szigorú ellenőrzésen kell keresztülmennie. Bár a tanúsítvánnyal rendelkező cégek sora egyre bővül – jelenleg több mint 900 cég nyerte el 70 országban a Friend of the Sea vagy Friend of the Earth minősítést –, magyar gyártók közül eddig egy sem nyert minősítést, de több itthon is kapható termék (elsősorban halolajkapszulák) is rendelkezik már tanúsítvánnyal.

Paolo Bray, a Friend of the Sea igazgatója szerint „a tudatos és fenntartható fogyasztás és az ezen alapuló táplálkozás kezd világszerte elterjedni, ami egy fontos fordulópont. A vásárlók őszintén érdeklődnek a téma iránt, és azokat a márkákat választják, amik védik a környezetünket. A magyar élelmiszergyártók pedig előnyt és növekedési lehetőséget szerezhetnek, ami ráadásul a bolygónknak is jót tesz.”

A kihívás Bray szerint a márka hitelességében rejlik. „Tudatosság ide vagy oda, az emberek szkeptikusak lehetnek az önkényes fenntarthatósági állítások és a greenwashing (a vállalatok zöld álcája vagy zöldre festés, amikor cégek többet költenek a zöld kommunikációra és a vásárlók megtévesztésére, mint tényleges környezettudatos lépésekre) jelenségek miatt. A World Sustainability Organization most lehetőséget kínál a vásárlóknak, hogy azonnal megtalálják és választhassák azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amik tiszteletben tartják a tengeri és a szárazföldi élővilágot.”

A WSO egy olyan független, nemzeti szinteken akkreditált fenntarthatósági tanúsítványt kínál, amely biztosítja a vásárlókat afelől, hogy az adott termék szigorú fenntarthatósági követelmények szerint igazolt. „A gazdáknak, élelmiszeripari cégeknek és halételgyártóknak egy hiteles és hatékony módját kínáljuk arra, hogy kimutassák a fenntartható gyakorlatok iránti elhivatottságukat.” – tette hozzá Bray.

Ahhoz, hogy egy termék Friend of the Sea vagy Friend of the Earth tanúsítást szerezzen, egyértelmű elvárásoknak kell megfelelnie egy szigorú, független ellenőrzés során. Az ellenőrzési folyamat része az érintettekkel való konzultáció, egy telephelyen történő vizsgálat és a folyamatos éves újraértékelések. A vállalatnak bizonyítania kell az ökoszisztéma megőrzése és védelme iránti elhivatottságát. Az ellenőrök az alábbi szempontok szerint értékelik:

  • a tenyészési és halgazdálkodási gyakorlatok,
  • az előállítási folyamat során használt vegyszereknek meg kell felelnie a fenntarthatósági követelményeknek,
  • az energiahasználat, hulladékgazdálkodás, szabályok betartása, a felügyeleti lánc és a vállalati társadalmi felelősségvállalás.

A Friend of the Sea és Friend of the Earth tanúsítványok más olyan termékekre és szolgáltatásokra is szerezhetőek, amik hatással lehetnek a tengeri élővilágra és a környezetre. Ilyenek például a naptejek, Omega-3 halolajat tartalmazó kozmetikumok és táplálékkiegészítők, de hajózási társaságok, éttermek és akváriumok és jogosultak lehetnek a tanúsítványra.

 

A WSO az elmúlt években számos veszélyeztetett faj védelmére irányuló természetvédelmi projektet és kampányt támogatott és indított, úgymint a tokhal, az albatrosz, delfin- és bálnafajok, cápák, korallzátonyok, csiga- és pillangófélék. Idén márciusban világszerte sikerült elérniük, hogy a legnagyobb étteremláncok közül többen (úgymint a Deliveroo vagy a Just Eat) levegyék az étlapjukról a cápauszonylevest. A Friend of the Sea és Friend of the Earth tanúsítványokban megbízó cégek és vásárlók így a minősített termékek választásával a természet védelmét támogatják.

 

Friend of the Earth

A WSO fő célja az ökoszisztéma védelme. A Friend of the Earth esetében ennek részét képezi annak az igazolása, hogy a mezőgazdasági vállalatok szem előtt tartják a biodiverzitást és a genetikai örökséget az állattenyésztésben.Az ellenőrzés a biogazdálkodás EU szabványainak megfelelő, zárt ciklusban történő állattenyésztés és takarmány-előállítás fejlesztésére is törekszik, illetve a vegyszerek kiiktatására vagy drasztikus csökkentésére. Másfajta követelmények részét képezi a kevésbé túlterhelt szabadtéri gazdaság megléte, az állati eredetű trágya visszaforgatása, az állatok jóllétének tiszteletben tartása és a társadalmi felelősségvállalás.

 

Friend of the Sea

A Friend of the Sea tanúsítási protokollja hasonló a Friend of the Earth-éhez, csak a tengeri környezet fenntarthatóságát tartja szem előtt. A halászati vállalkozásokat, tengeri halfeldolgozókat, halgazdaságokat és a tengeri halból előállított termékek (úgymint Omega-3 halolaj) gyártóit ellenőrzi. A Friend of the Sea az éttermekhez, fenntartható hajózáshoz, bálna- és delfinnézéshez, akváriumokhoz, díszhalakhoz, naptejekhez és hasonlókhoz kapcsolódó kísérleti projekteket is támogatja.

 

Szembenézés egy komoly globális kihívással

A Föld népességnövekedése miatt az élelmiszerek iránti igény hatalmas mértékben megnőtt. Ez a növekedés jelentős terhet ró a környezetre – a WSO ezeket a következményeket kezeli. „A fenntarthatatlan mezőgazdasági gyakorlatok nagyon komoly károkat okoztak a földnek és a tengernek. – állítja Bray – Elsősorban meg kell határoznunk, hogy a „fenntarthatatlan” fogalma mit is takar pontosan. Akár tetszik, akár nem, a fenntarthatatlan élelmiszer-előállítás azt jelenti, hogy előbb-utóbb elfogy az élelmiszer. Ilyen egyszerű, és ilyen komoly a helyzet. Most kell dolgoznunk azon, hogy ezt a súlyos eshetőséget elkerüljük.”

(Forrás: WSO)