A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia

Véget ért a kiemelkedő jelentőségű 41. FAO Konferencia. Egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszaniuk a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál – jelentette ki ma José Graziano da Silva, a szervezet főigazgatója.

A leköszönő ENSZ vezető a FAO legfőbb döntéshozatali szervének, a Konferenciának zárónapján intézte szavait a tagállamok, köztük Magyarország, képviselőihez. A kétévente rendezett tanácskozás 41. ülésszakán rekord számú ország, 192, vett részt.

„A legtöbb, az egészséges élelmiszerellátó rendszereket, fenntartható mezőgazdasági fejlődést és felelős környeztgazdálkodást érintő kérdés csak az államok és partnereik közti összefogással oldható meg” – tette hozzá.

Graziano „szívélyes” üdvözletét küldte múlt vasárnap megválasztott utódjának, a kínai Qu Dongyu-nak, aki augusztus 1-jén kezdi meg négyéves mandátumát.

Felhívás az egészségtelen táplálkozás ellen

Graziano da Silva újból felhívta a figyelmet az egészséges és helyben előállított élelmiszer fontosságára az elhízás és túlsúly elleni harcban.

Ennek megvalósításához az egészségtelen élelmiszerek megadóztatására és közérthetőbb és informatívabb élelmiszer címkék használatát javasolta.

Rámutatott, hogy azon politikai intézkedések, melyek az élelmiszerárakat tartósan alacsonyan tartják, hozzájárulnak a vidéki térségek lemaradásához, a belső és külső elvándorláshoz és általában az egészségtelen táplálkozáshoz.

A FAO Konferenciáról

A FAO Konferencia 41. ülésszaka elfogadta a szervezet programtervét és költségvetését a 2020-21-es időszakra.

Június 22-én megválasztották a FAO következő főigazgatóját, a kínai Qu Dongyu-t.

Számtalan kapcsolódó program között találunk olyat is, amely térségünk élelmezési és táplálkozási trendjeit boncolgatta, illetve számtalan mást, mint a biológiai sokféleség vagy épp a fiatalok szerepéről a mezőgazdaságban.

A Konferencia nyitónapján, Graca Machel McDougall előadásában lelkesítő szavaival a teljes mezőgazdasági szektor átgondolására és felforgatására szolított fel, hogy elérjük a 2030-ra kitűzött célt, az éhezés teljes felszámolását.

(Forrás: FAO/Alessia Pierdomenico)