Az üveghulladék egyre csak nő

Napjainkban egyre több üveghulladék keletkezik, ami többszöröse a korábbi évtizedeknek. Magyarországon ez a szám évente mintegy 100.000 tonna csomagolási üveg. Hozzávetőleg 5%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékon belül, ami évente egy lakosra vetítve 10,2 kg. Ezek az üvegek szinte 100%-ban újrahasznosíthatóak, így a végtermék minősége közel azonos lehet egy új üveg minőségével, mindamellett közel 20%-os enerigamegtakarítás is elérhető az ilyen újrahasznosított üveggyártás során.

Tudjuk, hogy az üveghulladék mennyiség csökkentésének valódi kulcsa a visszaváltható csomagolásban rejlik. Amíg azonban erre kevés hatásunk van, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a keletkező üveget minél nagyobb mennyiségben vissza tudjuk gyűjteni.

Úttörő kezdeményezés a Borbázis Borkereskedéstől

2018 decemberében indította újra üvegvisszaváltási projektét a Borbázis. Vásárlói számára ugyanis biztosítja az üvegvisszaváltást, ami nem csupán a náluk vásárolt borosüvegekre vonatkozik, hanem minden öblösüvegre: boros, sörös, szörpös, befőttes, fehér, színes, kicsi, nagy egyaránt mehet, akár nálunk vásároltad, akár máshol! Annyit kérnek csupán, hogy egyszer öblítsd ki a rend kedvéért.

Azon felül, hogy bárki visszaviheti az üvegeket, még fizetnek is érte, amit vásárláskor be is válthatsz náluk. Így egy visszavitt boros üveg 50 forint kedvezményt ér. Vigyél vissza akár 20-at és váltsd be a neked járó 1.000 forint kedvezményt. Ennek részleteit megtalálod a weboldalukon.

Link: https://www.borbazis.hu/uvegvisszavaltas

A programmal jelenleg évente közel 250.000 üveget juttatnak vissza az üveggyártás folyamatába. Ezzel a mennyiséggel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolunk meg.

Védjük a környezetünket, váltsuk vissza az üres üvegeket kedvezményekre!