Hétfőn adják át a Takács András Emlékdíjat

Szőlőültetvény a Rika folyó mentén

Takács András szellemisége és borvidéki munkája olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért. Filozófiája, miszerint egyszerű, de minőségi közösségi munkával a világörökségi terület olyan eredményeket tud elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár, máig kihat a borvidékért tenni akaró emberek, közösségek gondolkodására. Takács András munkakultúrájának alapját a szeretetteljes szigor és a következetesség jellemezte. Az elképzeléseinek megvalósítását azzal érte el, hogy az értelem, az érzelem és az akarat megfelelő mennyiségét és minőségét egyensúlyba hozta. Szerepe és munkája több tématerületet integrált és fogott össze. Egy-egy feladat megvalósításához minden résztvevőt a kellő mértékben és időben mozgósítani tudott. Az általa elképzelt Tokaj-Hegyalja Program a világörökségi értékeken alapult, különös tekintettel az itt élő és dolgozó emberekre és érdekekre, a helyi közösség szerepére. Annak fontosságára mutatott rá, hogy Hegyalja közössége legyen önszerveződő, kezdeményező, a borvidék vállaljon felelősséget magáért és ennek megfelelően dolgozzon és fejlődjön.

A díjat 2014-ben alapította a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, amelyet a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Világörökségi Gondnoksága támogat, azzal is, hogy elvégzi a díjhoz kapcsolódó menedzsment- és koordináló munkát.

A Takács András Emlékdíj célja:

  • hogy Takács András szellemiségére való emlékezés mélyítse a borvidék minden szereplőjében az együttgondolkodást és a borvidék közös céljait elősegítő közös munkát, feladatmegosztást,
  • hogy megvalósuljon a borvidéki világörökségi értékek megőrzése, fejlesztése együttműködésekkel, konszenzuson alapuló folyamatos, szakmai érvekkel alátámasztott eszmecserékkel,
  • hogy megteremtődjenek a világörökségi értékek megőrzésére, fejlesztésére vonatkozó kész javaslatok, amelyek közösen meghatározott prioritások és adott feltételrendszer mellett, a hatékonyságot és az eredményeket is középpontba állítják,
  • hogy azon személy vagy közösség kapja az elismerést, aki a legtöbbet tette adott évben (vagy egy időszakban) a világörökségi értékek megőrzéséért, illetve fejlesztéséért.

A díjazottak felterjesztésére egy közel 20 fős javaslattevő borvidéki társaság alakult, amelybe olyan véleményformálók kaptak meghívót, akik egyrészt szellemiségükben, másrészt véleményformáló és szakember tekintélyükben az egész Tokaj-Hegyalját tudják képviselni, minden tématerületen. A felkért társasági tagok egy-egy személyt jelölnek, indoklással, amelyet eljuttatnak a menedzsment szervezetnek. A döntést Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a borvidéki Világörökségi Gondnokság hozza meg. Ha adott évben nincs elismert személy, a díj nem kerül átadásra.

A jelölés szempontjai, kritériumai: a jelölt munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, örökségvédelméhez. Tevékenysége túlmutat saját munkaköri kötelességén. Tématerületén, szakmáján belül példát mutat, és hozzáértésével a minőséget, egyszerűséget, és a világörökségi értékek megőrzését hirdeti. Munkássága mélyíti a borvidék szereplőinek együttgondolkodását, elősegíti a közösségi életet.

 

A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai:

2015: Rák József, Hercegkút polgármestere

2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes, építészek

2017: Tokaj-Hegyalja Piac

2018: Nagy Kornél történész

 

A következő díj átadására  a Tokaji Világörökségi Szakmai Nap keretén belül, melynek témája: Kultúránk rétegei a világörökségi kultúrtájban.

A rendezvénnyel kapcsolatos további információk:

 Időpont:           2019. május  27., hétfő

Helyszín:          Faluház, Bodrogkeresztúr, 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth út 87.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Részvételét kérjük, 2019. május 24., péntekig jelezze!

 A szakmai nap programja:

10:30-11:00      Sajtótájékoztató, regisztráció

11:00-11:10      Molnár Péter (Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, elnök): Bevezető gondolatok

11:10-11:40      Díjátadó

11:40-12:20      A díjazott előadása

12:20-13:10      Évezredek kultúrája Tokaj-Hegyalján. Kerekasztal beszélgetés

13.15-tól            Kötetlen beszélgetés, szendvicsebéd

A programváltozás jogát fenntartják a szervezők.

 

(Forrás: Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság)