Nyári napforduló Tarcalon

Először kerül megrendezésre a Szent Iván-Napi Nyitott Kert: pezsgőkóstoló, Nia-tánc, dobshow és sámándobos ritmusok, napforduló Tarcalon vonzó programokkal.

Június 25-én mindenki előtt megnyitja kapuit a Katica Vendégház: a nyári napfordulót nyitott kerttel, pezsgőkóstolóval, aromaterápiás és táncos programmal köszöntik Tokaj-Hegyalján, este dobshow és egy különleges sámándobos tűzgyújtás keretében kenyér-bor szertartás tölti fel energiával a látogatókat.

A nyári napfordulót mióta világ a világ, ünneplik az emberek – még jóval a kereszténység megjelenése előtt is már szokás volt tűz mellett átvirrasztani az év legrövidebb éjszakáját. Az ünnephez számos hiedelem is kapcsolódik: a természet erejére támaszkodva egészség- és szerelemvarázsló céllal is rendezték elődeink. A tarcali Katica Vendégházban most ezeket az ősi rituálékat is szeretnék feleleveníteni június 25-én a Szent Iván-Napi Nyitott Kert eseményen, de ennél sokkal többet is kínálnak. Mindenekelőtt kora délutántól a vendégház kertjét megnyitják a látogatók előtt, akik a helyi ételek mellett tokaji borokkal is töltekezhetnek.

„A Katica kertjének alapvetően van egy olyan kisugárzása a hely szelleme, a „terroir” okán is, amely pihentetőleg hat a vendégekre. Ezt számtalanszor láttam és tapasztaltam már az elmúlt 7 év alatt a megszálló vendégeimen. Ezért úgy gondolom, ha valaki csak az egyik vagy a másik programra tér be, vagy csak relaxálna, inna egy pohár bort, és enne hozzá egy finom sajttálat, máris áthatja majd a nyugalom, és feltöltődve fog távozni” – mondta el Palásthy Katalin, a Katica Vendégház tulajdonosa és az esemény főszervezője.

Délután 2-kor veszi kezdetét az esti fő attrakcióra való ráhangolódás: Takács Zsófia Nia-tánc tanár és aromaterápiás szakember vezetésével az érdeklődők elkészíthetik saját illóolajukat, illetve a test-lélek-szellem-érzelem négyesre ható tánccal szabadulhatnak meg a mindennapi stressztől.

„Lehetőség lesz kipróbálni, hogy az illóolajok esszenciális hatóanyaga miként segít jobban átélni az örömérzetet, elengedni gyorsan a problémákat, és könnyeden, energiadúsan megélni saját valónkat. Amit nagyon jól kiegészít a Nia-tánc. Ez utóbbit egyébként bárki kipróbálhatja, nem szükséges hozzá semmilyen tánctudás, és akkor is lehet hozzá csatlakozni, ha előtte nem vesz részt az illóolajos workshopon.”

Ezt követően hét helyi borász – Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis), Berecz Stéphanie (Tokaj Kikelet Borászat), Kanczler András (Basilicus Borászat), Keresztes Ákos (Myrtus Pince), Majoros László (Majoros Birtok), Szavercsenko Jelena (Kern Pince), Tóth Máté (Gróf Degenfeld Borászat) – tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a látogatók a helyi buborékos tételekkel.

A teljes buborékos sor:

  • Majoros & Pears Habzóbor 2019 (50% furmint-50% hárslevelű) – Majoros Birtok
  • Ne Habozz félszáraz sárgamuskotály habzóbor 2019 – Basilicus Borászat
  • Furmint Brut 2019 – Myrtus Pince
  • Tokaji Hárslevelű Brut Pezsgő 2019 – Kern Pince
  • Gróf Degenfeld Tokaji Organikus Pezsgő Extra Brut 2019 – Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
  • Tokaji Pezsgő Brut 2018 – Tokaj Nobilis Szőlőbirtok
  • 2017 Tokaj Pezsgő Brut – Tokaj Kikelet Pince

A habzóborok és pezsgők mellé Sándor Tamás büki és Szilágyi Tibor zempléni sajtmester készítenek harapnivalókat.

Este 7-kor kezdődik a fülnek és szemnek egyaránt élményt adó Taiko japán dobshow: a fél órás program után az érdeklődők maguk is kipróbálhatják ezt a különleges művészetet. A nap zárásaként érkezik Németh Dóra Adél táltosének-mondó, aki egy nem mindennapi kenyér-bor szertartással készül, majd utolsó esményként az ilyenkor hagyományos tűzugrással erősíthetjük meg a vágyainkat.

„Ez egy örömünnep, és úgy érzem, az elmúlt időszak után szükségünk van ezt a lehető legközvetlenebb módon megélnünk. Az évkör ekkor jár a csúcsán, ekkor telik meg igazán energiával a természet is, leghosszabb a nappal, legtöbb a fény, indul a csillagászati nyár, és mivel mi, emberek is részesei vagyunk ennek a nagy egésznek, az a tervem, hogy ezekkel a programokkal jobban megérezhetővé-átélhetőbbé tegyem ezt a természet erejének úgynevezett csúcsrajárását.”

A teljes program és a jegyvásárlás részletei elérhetőek itt: https://vendeghaztarcal.hu/katica-kikapcsolodas/szent-ivan-napi-nyitott-kert