Örök Tokaj Mészáros Gabriellával

Tokaj emblematikus borvidékünk. Sajátos egyedi arculatú borvidékeink minden borfajtában, borféleségben a legjobb minőséget képesek produkálni a könnyű illatos fehérektől a fajsúlyos nagy fehéreken, a rozékon át a testes vörösökig. Ám természetesen ezekben a borféleségekben vannak vetélytársaink. Ám Tokaj-hegyalja valami olyan csodát tud, amit sehol nem képesek megközelíteni, ez pedig a természetes eljárással készített nemes édesborok világa. Ebben Tokaj nem hogy verhetetlen, hanem megközelíthetetlen. A tokaji nagy komplexitású boraink bemutatója nagyjából nálunk ott kezdődik, ahol általában egy Sauternes-borbemutató végződhet. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy nincs az a csúcs-borvidék szerte a nagyvilágban, melynek emblematikus borát ne verné meg gyakorta máshonnan – akár hazánkból érkező minta – viszont a természetes édesborok kategóriájában csakis Tokajé lehet a pálma. A tokaji nagy borok bemutatójával folytatódott Mészáros Gabriella borbemutató-sorozata a Pasaréti Közösségi Házban.

Árvay Pince, Áts Károly, Balassa István, Barta Károly, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bott – Bodó Pince, Demetervin Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pince, Gizella Pince, Gróf Degenfeld, Préselő Pince, Royal Tokaji, Szarka Dénes, Tokaj Hétszőlő, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tokaj Oremus. Vagyis egy teljes keresztmetszet Tokaj aktuális kínálatából, ezt jelzi a résztvevők névsora.

Női vonal Tokajban

A bemutató ünnepelt borászata a bodrogkisfaludi Tokaj Nobilis Szőlőbirtok volt, lévén hogy a borászat tulajdonosa, Bárdos Sarolta az esemény előtt néhány nappal vehette át a Borászok Borásza díjat. A Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa és vezetője miután évekig főborász volt a Degenfeld és a Béres birtokonál, már csak a saját borászatára koncentrál. 2015-től organikusan műveli szőlőit, ami számára teljesen magától értetődő. Külön felemelő, hogy a legmagasabb szinten folytatja ott a borászkodást a Barakonyi-dűlőben, melyet már a nagyapja is művelte. Bárdos Sarolta a szakmai teljesítményben hisz elsősorban, meg abban, hogy a legelegánsabb édes bort Tokajban lehet előállítani. A Tokaj Nobilis Szőlőbirtoknál az édestől az aszún keresztül, száraz dűlősön át egészen a pezsgőig megtalálhatóak a nagy fehérborok teljes skálája. Nem véletlen, hogy az április 27-én megtartott  Díjátadó Gálán Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának.

A női vonal Tokajban ezzel is erősödött, hiszen a Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bott Judit, Árvay Angelika, Prácser Hajnalka (Erzsébet Pincészet) által alkotott női vonal Tokajban a prímet jelenti.

A bemutatón a nagy, elismert pincészetek szép kínálattal jelentkeztek be. A Disznókő, az Oremus, a Tokaj Hétszőlő vagy a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borai nagy sikerrel szerepeltek. A Gróf Degenfeld egyébként is sikerszériában van, hiszen a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza, ahol organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el. Ugyanakkor Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjükkel az Országház Bora címet érték el.

Kicsik – nagyok

A német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Így ennek megfelelően a család több mint százötven éves hagyományai alapján élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát 1994-ben. A birtok szőlőültetvényei Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magáénak tudhat, mint a Terézia, Zomborka vagy a Borkút. 2009 óta ültetvényei ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé. A borok készítése során a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli a borászatot. A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó család hírében állt. Mindezt a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve.

A befutott nagy borászatok mellett izgalmas volt a kisebb pincészetek termékeit kóstolni. Ezek között az egyik leginkább tiszteletre méltó borászat a Demetervin, hiszen Tokaj emblematikus dűlőjétrevitalizálták. A Király-hegy köves, rendkívül meredek talaján már a 13. században is szőlőt termesztettek. A kilátás semmihez sem fogható, a hely a Tokaji borvidék legmagasabb dűlői közé tartozik. Hosszú időn keresztül, amikor a mennyiség, és nem a minőség számított, senki sem művelte ezt a területet. A Demetervin pincészet tulajdonosai a Barta testvérpárral lehetőséget láttak abban, hogy újratelepítsék a dűlőt, végül rengeteg munka és energia árán a terméséből megszületett Tokaj-Hegyalja egyik  legkiválóbb aszúja. A Demetervin 2013-as Király aszú 2021 áprilisában az EAWSC nemzetközi borversenyen nagyaranyat nyert. A pincészet egy 240 palackos, limitált kiadással ünnepelte az elismerést. Minden tételük számozott és egyedi grafikával díszített. A tulajdonos Demeter Ervin sokszínűségét jellemzi, hogy a borászat vezetése mellett jelenleg Erdély képzőművészet bemutató átfogó antológián dolgozik. A Demetervin egyébként idén a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk egyik jelöltje, egyelőre még lehet szavazni rájuk, hiszen megérdemlik, hogy bejussanak a legjobbak közé!

A jól ismert pincészetek mellett nagy öröm felfedezni a feltörekvő borászatokat, ilyen a Gizella Pince. Tulajdonosa, Szilágyi László napjaink figyelemreméltó birtokalapító pionírja. Hisz Tokaj-hegyalja erejében, a tokaji termőföld értékteremtő képességében, és a birtoképítésért hajlandó volt komoly áldozatokat hozni. Szilágyi László egyik lábával a családi birtok biztos talaján áll, és a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait végzi, másik lábával pedig a tudomány talaján áll, ahonnan az aktuális újdonságokat azonnal kamatoztathatja. Az egyetemet Debrecenben végezte el, de külföldi útjait, birtoka alapjait lerakó korszakát követően visszaült az iskolapadba, a MATE Budai Campusán a borágazat komplex ökonómiai elemzéséből dolgozik Phd.-je megszerzésén.

A Gizella Pincészet nevét Szilágyi László nagybecsű nagymamájáról kapta, akinek volt egy kis szőlője Tokajban. A birtok területei a tarcali Szíl-völgyben és Barátban, a mádi Bombolyban, és Szent Tamásban, a bodrogkeresztúri Kastély dűlőben és a Dereszlán vannak. Ennyi térségből bőven lehet ping-pongozni annak függvényében, hogy mit dob ki az adott évjárat. A birtok jelenlegi csúcs-dűlője a Szíl-völgy, melynek egyetlen tulajdonosa, így jogában áll a dűlőmegjelölés használata palackjain. A nagyszerű Gizella cuvée alapanyaga ugyanakkor a Gizella Pincészet bodrogkeresztúri területeiből, vagyis a Dereszla, valamint a Kastély dűlő terméséből áll össze.

A Pasaréti Közösségi Házban dr. Mészáros Gabriella szervezésében nagyszerű alkalom nyílott arra, hogy a borkedvelők megismerkedjenek Tokaj aktuális kínálatával. A bemutató egyik fontos célkitűzése volt az egyes tételek tokaji-palackos verziója mellett bemutatni magnum-palackban érlelt változatukat is. Hát ember legyen a talpán, aki az így kóstolt minták között eltalálja az egyetlen, üdvözítő megoldást, valószínűen ilyen nem is létezik. Egyedi meglátásom a kóstoló során az volt, hogy a szárazborok között a magnum-palackban érleltek talán komplexebbek voltak, míg az édesborok gyümölcsössége a félliteres tokaji palackokból mintha élénkebben jelentkezett volna.

(Dékány Tibor)