Új borcsalád: Koch&Evans

Debütál a 2019-es Év Bortermelőjének Koch Csabának és Evans Victoriának, a 2020-as Magyar Sommelier Bajnoknak közös borcsaládja.

Koch Csaba és Evans Victoria közös ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza, mindkettőjüket összeköti a szakmai alázat, és a borászati trendek diktálása. Közös együttműködésük gyümölcse lett a 2021 év végén debütáló Koch&Evans borcsalád. A két alapbort Koch Csaba készített el, míg a kaliforniai származású sommelier a borok házasításába és finomhangolásába kapcsolódott be. A megszületett két bor magán viseli mind a két szakember keze munkáját, miközben különösen egyedi és komplex tételek születtek meg. A limitált kiadású Koch&Evans borcsaládban egy Hajós-Bajai Chardonnay és egy Villányi Super Franc került, melyek sokrétűen izgalmas, elegáns, harmonikus borok lettek. A tételek elérhetőek a Koch Borászatban és partnereiknél, valamint több magyarországi top étterem és borbár borlapján.

Koch&Evans Hajós-Bajai Chardonnay 2020- kóstolási jegyzet

A bor halvány arany színű, a pohárban mozgatva előrevetíti a bor teltségét és sokrétűségét.

Illatában intenzíven gyümölcsös és fűszeres: trópusi gyümölcsök: mangó, papaya, ananász a vezető illatjegyek, amelyek mellé csatlakozik a banán, a vanília, a szegfűszeg, a szerecsendió és a hordófűszerek.

Kóstolva a bor buja és krémes. Stílusában a kaliforniai Chardonnay-kat idézi, vajas, vaníliás és hangsúlyosan gyümölcsös jellegével. A kortyban a bor rendkívüli gazdagságot tár elénk, a lecsengése pedig hosszú percekig tart.

A bor már most elképesztően komplex élményt nyújt és több éves érlelési potenciállal rendelkezik.

Ez a különleges Chardonnay önállóan is nagy élményt nyújt, de szarvasgombás ételekhez, fűszeresen elkészített rák félék, sült malac, libasült és máj, sült kacsa tökéletes kísérője lehet.

Koch&Evans Villányi Super Franc 2018 -kóstolási jegyzet

A bor közepes intenzitású rubin színnel rendelkezik, amely színből következtethetünk a bor aromavilágára.

Illatában a bor melegséget és nagyszerű fajtajelleges borélményt vetít előre. A feketeribizli, cseresznye, meggy és málna illatok sora mellett megjelennek a tölgyfahordós érlelésre utaló jegyek: a pipadohány, a füst, a grafit és a feketebors is.

Kóstolva a bor savakban, tanninokban gazdag, és nagyon szép harmóniát alkot a nagy testtel és alkohollal. Egyensúlyos bor, amelyben könnyen felismerhetőek a Cabernet Franc fajta jellemzői.

Ízében a pirosbogyós gyümölcsök mellett a csokoládés és a kakaós jegyek dominálnak, amelyek hosszan kitartanak a kóstolás után.

Fiatal bor, amely még fejlődik, és minimum tíz éves érlelési potenciállal rendelkezik. Csodálatos kóstolási élményt nyújt jelenleg is, de érdemes több évre eltenni a pincébe is egy palackot.

A Cabernet Franc erdei vadhúsok mellé remekül illik: a szarvas, az őz, a vaddisznó mellé, de egy marhasteak mellett is szépen ki tud teljesedni a bor. A húsételeken túl a kemény sajtokhoz is örömmel fogyasztható.

Evans Victoria sommelier