Bortavasz Alsó-Ausztriában: Amikor az újbor életre kel

Amikor Alsó-Ausztriában beköszönt a tavasz, akkor kinyílnak a pinceajtók és előkerülnek az újborok. Több mint 28.000 hektárnyi szőlőterülettel Alsó-Ausztria az ország legjelentősebb és legnagyobb bortermelő tartománya. Ez nem is csoda, hiszen itt a bortermelés egyes becslések szerint 4.000 évvel ezelőtt, már a rómaiak előtt megkezdődött. Napjainkban pedig elhivatott borászok nyolc borvidéken viszik tovább a régi hagyományokat. A Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és Thermenregion Wienerwald régiók nagyszerű borai még a legtapasztaltabb borkedvelőnek is okozhatnak meglepetéseket. A bor(s)os sztár, vagyis a zöld veltelini mellett számos különlegességre, de leginkább fehérborokra számíthatunk itt.

A tavasz egy csodálatos időszak ahhoz, hogy megismerjük Alsó-Ausztria borait. Az őszi szüret és a téli érlelés után ekkor érkezik el az az izgalmas pillanat, amikor a borászok az új évjárat kóstolására hívnak a pincesorokra, présházakba és a szabadba. Mi ezt Alsó-Ausztriában egyszerűen csak bortavasznak hívjuk.

Mikor, hová, mivel menjünk, hol vannak a legjobb rendezvények a bor körül? Ebben segítünk néhány javaslattal.

Bortúra a Weinviertelben: Április 27. és 28. között Ausztria legnagyobb borvidékén, a Weinviertelben kb. 200 borász nyitja meg kapuit és az új évjáratot a borkedvelők előtt. A kétnapos belépő ára 20 EUR (7 EUR vásárlási utalványt is tartalmaz), mely több mint 200 borásznál jogosít fel kóstolásra a zöld veltelini hazájában. Megszállni Poysdorf vagy Retz településén javasolt.

Wachaui bortavasz: Május 4. és 5. között a Vinea Wachau borász-szövetkezet tagjai pincékben, szőlőskertekben és hagyományos borozókban mutatják be a 2018-as évjáratot. A belépő 25 EUR, mely magába foglalja kb. 100 borász kóstolásra kínált borait, a wachaui buszokat, a helyi vasutat, valamint a Wachauban közlekedő kompokat és hajókat. Ezt a rendezvényt azoknak ajánljuk, akik sokat hallottak már a híres wachaui borokról, de csak keveset kóstoltak meg. Itt ez pótolható, hiszen ezen a rendezvényen szinte minden borász jelen van.

Akik nem akarnak vagy nem tudnak időpontokhoz alkalmazkodni, de szívesen megkóstolnák a zöld veltelinit, azoknak összegyűjtöttük a legjobb borászatokat és látnivalókat a Kamptalban, vagyis a Kamp-völgyben. Itt a Loisum szálloda WeinErlbenisWelt boros élményvilágában megtanulhatjuk, hogyan készülnek a borok és meg is kóstolhatjuk őket a 900 éves pincében. A Bécsi-erdő termálrégiójában a „Wein im Casino” nevű rendezvényt javasoljuk, ahol majd 50 borász 300 bort mutat be különleges környezetben. A Thallern vinotékában, Baden bei Wien város közelében pedig összegyűjtötték a régió kb. 50 borászatának 40 különböző típusú borát. A cirfandli és a Rotgipfler (vöröshegyű) fajták itt őshonosak.

A tavasz kiváló alkalom arra, hogy boros utazásunk és tavaszi ínyenctúránk során felfedezzük egy-egy borvidék látnivalóit, borászatait, az ún. heurigereket, vagyis a régióra jellemző hagyományos borozókat, az őstermelőket, éttermeket és szálláshelyeket. Ezek közül mazsolázunk a következőkben.

 Túrázás és kerekezés: tavasz a borok útján

Mindegy, hogy a kerékpár nyergéből vagy kényelmesen, túracipőben szeretnénk-e felfedezni a jellegzetes borokat: Alsó-Ausztriában mindkettő lehetséges. Az előbbire pl. a Langenlois településén található bortúraútvonalon nyílik lehetőség, ahol frissítőpontokat és borhűtőket helyeztek el a helyi borászok. Ezekhez a kulcsot az Ursin Haus vinotékából hozhatjuk el. A Wachauban pedig a spitzi bortúra során fedezhetjük fel leginkább az UNESCO világörökséghez tartozó teraszos szőlőskerteket. Kerékpárral csillagtúrákat érdemes tenni, mint pl. Retz borásztelepüléséről, ahol Közép-Európa legnagyobb, 21 km hosszú borospincéjét is megtekinthetjük. Innen számos kerékpárút indul, melyek pincesorok, szőlőskertek, várak és egy nemzeti park érintésével visznek vissza a városba. Útközben a frissülésről a heurigerek, vagyis jellegzetes helyi borozók gondoskodnak. A Duna-menti kerékpárút is számos látnivalót tartogat: Dürnsteinban a nevezetes várromot és a kolostort, Melkben a világhírű apátságot, Artstettenben pedig a reneszánsz kastélyt érdemes meglátogatni. Itt akár hajóval is közlekedhetünk, ha elfáradnánk a tekerésben.

Annak érdekében, hogy nyugodtan és biztonságosan térjünk vissza a borozásból (Ausztriában 0,5 ezrelék alkoholszint megengedett a volán mögött), több helyszínen shuttle szerviz és taxik állnak rendelkezésre. Sőt, a Weinviertel egy saját borozós taxival (Weinmobil) is rendelkezik.

Szállásról manapság maguk a borászok gondoskodnak. Több mint 150 különböző lehetőséget számoltunk össze Alsó-Ausztriában arra, hogy egy borászatnál töltsük nyaralásunkat. Igényeinktől függően tradicionális vagy kortárs építészeti stílusok, hagyományos vagy modern borhotelek közül választhatunk.

(Forrás: Niederösterreich-Werbung GmbH)