Tudományos borkóstoló

Lapszemléző rovatunkban ezúttal egyetlen témát járunk körül, és az elmúlt év borkóstolással, érzékszervi minősítéssel kapcsolatos kutatási újdonságait mutatjuk be. A nők vagy a férfiak-e a jobb kóstolók? Nevelhető-e a laikus borfogyasztó? Hogyan befolyásolják a bor ízét a struktúrát adó készítmények? Mit értünk komplexitás alatt? Milyen is a tipikus Provence-i rozé? Ezekre a kérdésekre adnak választ e havi mazsoláink.

Neveljük a fogyasztót!

Már-már közhelyszámba megy, hogy a nők általában jobb íz- és illatérzékelési készséggel rendelkeznek, mint a férfiak. Hogy ez valóban így van-e, tudományosan sosem nyert bizonyítást. Egy tanulmány azt mutatja be, hogy nagy mintaszámok esetén – azaz megfelelő létszámú bírálóbizottságot vizsgálva – nincs különbség a női és a férfi bírálók értékítélete között egy-egy bort érintően. (J. Bodington, M. Malfeito-Ferreira [2018]: Do Female and Male Judges Assign the Same Ratings to the Same Wines? Large Sample Results. Journal of Wine Economics, 13(4):403–408. https://doi.org/10.1017/jwe.2018.35 [Utolsó letöltés: 2019. 02. 26.])

A cikk folytatásában a szerzők, Sólyom-Leskó Annamária, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Borászati Tanszék adjunktusa , valamint Nyitrainé Sárdy Diána dékán és tanszékvezető a kóstolás formáiról, az ízérzetről, illetve a komplexitás és a Provance-i rozé fogalmáról foglalták össze olvasmányaikat.