Advent Bécs környékén, a Duna-menti várak és kastélyok mentén

© Niederösterreich Werbung/ Michael Liebert

Alsó-Ausztria természeti bája, kies tája elrepít a mesék birodalmába: lovagi várakba, barokk kastélyokba, középkori apátságokba. Közeleg a karácsony, nyakunkon az advent, engedjünk Alsó-Ausztria vonzerejének. Csemegézzünk együtt! A kalandozást a világörökséghez tartozó Wachauban kezdjük.

Burg Aggstein – egy romantikus lovagi vár

Egy 320 méter magas kőszikla vet árnyat a vén Dunára. Ezen magasodik Aggstein vára. Már messziről integet, mintha Visegrád elevenedne meg. A hegyszirten épült várfokról pazar kilátás nyílik a Wachaura és az alatta kanyargó folyóra. A Künringek sasfészke hírhedt volt a maga idejében, a várurak innen portyáztak, kereskedelmi hajókra vadásztak, foglyokat ejtettek, akik itt sínylődtek. A várfalakon belül kápolna, lovagterem, lent a pincében egy kellemes taverna fogadja a betérőket. Festői környezet, mely advent táján újraéled, a ma embere pedig a középkorba csöppen. Családosoknak különösen izgalmas program. Aggstein egész évben látogatható, ám advent idején különösen vonzó.

Időpont: november 8-24. pé. 15–19 óra, szo. és vas. 10–19 óra között

Dürnstein – várrom a Duna felett

Dürnstein a Wachau gyöngyszeme. A 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros felett, a szúrós hegyen, meredek sziklafalakkal övezett részen az egykor szebb napokat megélt vár romjaiba botlik a szem. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel nevű dalnoka rá nem talált. A hűséges szolga örömmel vitte a hírt haza, így váltságdíj ellenében kiszabadulhatott uralkodója. A vár romjai az adventi vásárnak festői hétteret nyújtanak, a vásárosok pedig lent, az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat és kínálják portékáikat.

Időpont: december 7-22. között, minden hétvégén, szombat, vasárnap és ünnepnap 13.00-20.00 óra

Melk – apátság

Van-e annál meghittebb, mint épp advent tájt felkeresni egy vallásos helyet. Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve, megszakítás nélkül, bencés szerzetesek gyakorolják vallásukat. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként a Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely közel 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Úgy tartják, temploma az Alpoktól északra a legszebb, melyet barokk mesterek valaha építettek. Egyszerűen fenséges. Egyedülálló háttér, párját ritkító díszlet, kell-e ennél hangulatosabb helyszín advent idejére. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel kedveskednek.

Időpont: november 29. és december 22. között, péntek 16–20 óra, szombat 12–20 óra, vasárnap 12–29 óra

Karácsonyi falu Schloss Hofban

Ha már kastély, jöjjön a nagy kedvenc, a Bécstől alig egy órányira található Schloss Hof. Nagy kanállal ették itt az urak az életet, Savoyai Jenő és Mária Terézia is imádta ezt a vidéket, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A táj szépsége és csendje kapta meg őket. Nem véletlenül rendeznek itt évek óta adventi ünnepségeket, karácsonyi előkészületeket. A barokk kastély nappal is csuda szép, de monumentális mivolta, megkapó formája akkor teljesedik ki igazán, amikor beragyogják az ünnepi fények és ellepik a kertet, a parkot a vendégek. A kastélyt vidéki majorság veszi körbe, ahová ezúttal a vásárosok települnek be. Több mint 100 standon kínálják portékáikat, a szebbnél szebb kézműves vásárfiákat, kulináris specialitásaikat. Családosoknak különösen nagy élvezet.

Időpont: november 16. és december 22. között, szombat és vasárnap 10.00-19.00 óra

Eckartsau – barangolás a történelemben

Van, aki ízlelgeti a nevet, pedig a történelemből ismerős lehet. Ez a hely, ahol az Osztrák Magyar Monarchia végérvényesen a múlté lett. E megejtő barokk pompa szomorú és végzetes történelmi eseménynek volt az otthona. Itt zörrent meg a vadászkastély kopogtatója, amikor a kapunál magyar nemesek küldöttsége várt bebocsáttatásra. Jövetelük célja nem volt más, mint kiharcolni a magyar nép önrendelkezési jogát. 1918. november 13-án IV. Károly hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, mely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt. Karácsony közeledtével feledve a múltat, a kastély udvarán mindenféle finomsággal megtömött standok sorakoznak, evésre, ivásra buzdítanak. A földszinti termekben vásárosok gyülekeznek, ötletes és míves ajándékaik a kastély eleganciájához illőek.

Időpont: november 16-17. és 23-24. között, szombat 12.00-19.00 óra, vasárnap 12.00–18.00 óra, valamint november 30-án és december 1-én, szo. 12.00-21.00 óra, vasárnap 12.00-19.00 óra között

(Forrás: Niederösterreich-Werbung GmbH)