Washington állam szőlőtermelése 14 százalékkal nőtt

Washington állam borszőlőtermése 2018-ban 14 százalékkal nőtt, és összesen 261 000 tonnát nyomott. Ez volt a második legnagyobb betakarítás Washington történetében, 2016 rekordja, a 270 ezer tonna után.

A Washington State Wine képvisel minden engedélyezett borászati ​​és borszőlő-termelőt Washington államban. A WSW egy kijelölt testület által vezetett marketingplatformot kínál a Washington állam borágazatának pozitív képének jobbítására és a borok iránti nagyobb kereslet elérésére. A szőlő- és borértékesítésen alapuló becslések révén szinte teljes egészében az ipar finanszírozza a WSW-t, amelyet 1987-ben hoztak létre.

A Washington State Wine éves szőlőtermesztési jelentése, amely Washington állam összes pincészeti adata alapján készült, azt mutatta, hogy a Cabernet Sauvignon ismét a legjobban termő fajta volt, az termés pedig összesen 74 400 tonna volt.

A Chardonnay hozta a második legnagyobb termést,  41 500 tonnát, vagyis a teljes termelés 16 százalékát, míg a Merlot, a Riesling és a Syrah az ötödik helyen állt. Az első három vörös fajtából származó kombináció az elmúlt öt évben 10 százalékos összetett éves növekedést mutatott, és számos fajta (különösen a Cabernet Sauvignon és Syrah) rekordidőszakot élt meg 2018-ban. Összességében a vörös fajták a teljes termés 59 százalékát tették ki.

Egy meglehetősen meleg tavaszt egy nagyon meleg nyár követett, de a hőmérséklet szeptemberben jelentősen lehűlt, ami hosszú termésidőt és ideális érlelési feltételeket teremtett. „A megfelelő időben hűlt le” ‒ mondta Steve Warner, a WSW elnöke. „De a gazdálkodók és a borászokon is múlik a 2018-as gyümölcs minősége.”

A mezőgazdasági termelők 2018-ban átlagosan 1213 dollárt kaptak tonnánként, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A soron következő második évben a Petit Verdot pedig a legdrágább szőlőfajtája lett.

„Washington még mindig hatalmas növekedési időszakban van, több mint 970 borászattal, 58 000 hektáros borszőlővel, és nincs jele a lassulásnak” ‒ mondta Warner. „Nagyszerű látni, ahogy a 2018-as borok készülnek ‒ ez lehet valódi bombasztikus sikerű évjárat Washington számára.”

(Forrás: Wine Business)