Minőség mindenek felett

Magyarország bortermelése tavaly az ötéves átlagot tekintve 21 százalékkal emelkedett, mindez pedig arról tanúskodik, hogy borászaink kiemelkedő szaktudásukkal, elkötelezettségükkel, valamint hazánk kedvező elhelyezkedése és adottságai révén kiváló minőségű magyar borokat készítenek- mondta Nagy István agrárminiszter a 2019. évi Országos Borverseny ünnepélyes díjkiosztóján.

A borfogyasztás mélyen gyökerezik a magyar kultúrában- jelentette ki a miniszter. Elmondta, hogy az itthon megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztjuk el. A felnőtt magyar borkedvelők fele havonta, míg egyötödük hetente legalább egyszer fogyaszt bort.

Nagy István úgy fogalmazott, hogy magas minőségű bor csak magas minőségű szőlőből készíthető. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését és megújítását. A tárca kiemelt figyelmet fordít a borszőlő ültetvények telepítésére, melyhez a támogatási pályázat tavaly február óta elérhető 4 milliárd forintos keretösszeggel.

A beruházási pályázatok vonatkozásában jelentős eredménynek nevezte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amelyet elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthatnak a termelők.

Az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató programján belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Nagy István szavai szerint jól mutatja az érdeklődés mértékét, hogy már közel 400 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az első körös döntések a nyár végén, ősz elején várhatók. Ennek köszönhetően pedig több száz hazai borászat számára ismét lehetőség nyílik a versenyképességük javítására.

A tárcavezető gratulált a nyertes borok készítőinek, megköszönte, hogy munkájukkal hozzájárulnak a magyar borok, s főleg a magyar táj, a magyar vidék megbecsültségéhez. Emellett arra kérte őket, hogy mottójuk maradjon továbbra is ez: a minőség mindenek felett.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Pelsőczy Csaba)