Tokaji Esszencia a világ legdrágább bora

A Royal Tokaji 2008-as Esszenciájából mindössze 18 palack készül, és darabjáért 35.000 dollárt – mintegy 11 millió forintot – kérnek.

A Fortune magazin februári számában csodálkozott rá, hogy a világ talán legdrágább bora nem Amarone, vagy egy ritka bordói, hanem egy magyar tétel. A lap kifejti, hogy az árnak része a magas bekerülési költség is: egyetlen magnumpalacknyi esszenciához több mint 200 kilogramm, kézzel szüretelt szőlőre és hosszas érlelési folyamatra van szükség, ezzel a világ legmunkaigényesebb borai közé tartozik. 2008 remek évjárat volt, az esszenciák akár 100 évig is eltarthatóak, és ebből a tételből mindössze 18 palack készül, vagyis egy nagyon egyedi, különleges, exkluzív tétel került a piacra – értékelte a hírt Tom Hudson, a londoni Farr Vintners borkereskedő cég igazgatója.

A Fortune ezt követően áttekinti az Aszú- és Esszenciakészítés titkait, valamint a Tokaji történetét a XIX. századi világhírtől a történelmi tragédiákon át a borvidék rendszerváltást követő feltámadásáig. Charlie Mount, a Royal Tokaji ügyvezetője azt is elmondta a lapnak, hogy a mostani tétel piacra dobásával vissza akarják helyezni Tokajt a világ bortérképére. Az „édes”, „ritka” és „drága” szavak várakozásaik szerint különösen a kínai fogyasztók érdeklődését kelthetik majd fel. Egy sanghaji magánszemély, a Royal Tokaji Esszenciák legnagyobb vásárlója már meg is vette az első palackot. „A Tokaji visszatért” – mondja Mount.

(Fotó: Royal Tokaji)