Borismeret farkaskölyköknek

Dr. Pásti György egyetemi docens, a Magyar Bor Akadémia tagja a Heller Farkas Szakkollégium leendő tagjait avatta be a borkóstolás és a kulturált alkoholfogyasztás titkaiba, egyben arról is beszélt, közgazdász szemmel mire érdemes figyelni a borpiacon.

A tanár úr nem csupán lapunk bortesztjeinek állandó bizottsági tagja, de a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiumának tiszteletbeli tagja is. Ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy az évi rendes bevonótábor keretében már legalább tucatnyi alkalommal tartott előadást a fiatal közgazdászjelölteknek a borkóstolás rejtelmeiről.

Az értelmiségi léthez a borok legalább alapszintű ismerete is hozzátartozik. Ennek jegyében zajlott idén is a bevezető szintű kóstoló, amit a szakember hasznos ismeretekkel és érdekes információkkal gazdagított. A borsor a fiatalok ízléséhez és lehetőségeihez igazodott. Az első tétel az ifjúság egyik kedvenc fajtája, a Varga Pincészet Aranymetszés Irsai Olivérje volt. Ennek kapcsán megismerkedhettek a fiatal, illatos, reduktív borok titkaival, de azt is megtudhatták, hogy a lányok „barátja”, Irsai Olivér vaskereskedő volt, aki a fajta nemesítéséhez anyagi támogatást biztosított Kocsis Pál számára.

A furmint fajtajegyeit és az enyhe hordós érlelés jellegzetességeit a Chateau Dereszla Tokaji Dry borán ismerhették meg a hallgatók, majd kipróbálhattak egy technológiailag jól elkészített félédes fehérbort, a Juhász Testvérek Muscat Ottoneljét.

A rozékat ezúttal a Pannonhalmi Apátság kiváló Tricolisa képviselte, majd néhány vörösbor következett. Az első – egyfajta kivételként – egy argentin Malbec volt. Ennek kapcsán került szóba a világ bortermelési térképe. Dr. Pásti György felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években üzleti szempontból mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a már jelenleg is a világrangsor ötödik helyén álló, és minőségben is egyre jobbat produkáló Kínára, hosszabb távon pedig a tudásban még némi lemaradást mutató Indiára is.

A hazai vörösek közül elsőként egy Vesztergombi Shiraz került a poharakba. Ez a 2016-os tétel lehetőséget adott annak megtippelésére is, hogy mikor éri majd el a csúcsát a ma még kissé nyers bor. Szintén picit rakoncátlan, de a szekszárdi jellegzetességeket remekül bemutató, ígéretes ital a sort záró Merfelsz Nectar Sexardique Tsokoláta 2016-ból.

A kóstolás során a farkaskölykök azt is megtudhatták, hogy a polifenolok és egyéb alkotóelemek jóvoltából a bor milyen pozitív hatásokat gyakorol az emberi szervezetre, de arról is szó esett, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a test funkcióit.