Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.
Az ókorban a vízhiány miatt a bort fogyasztották az emberek, így az az élet fenntarthatóságát szimbolizálta. Később be is bizonyosodott, hogy valóban jótékony hatással van az életre. A mai napig különböző tanulmányok jelennek meg arról, hogy a bor az egyik leghatékonyabb gyógyír, amit az ember ismer.
Számos kutatás javasolja az alkoholfogyasztást, különösen a borokét, de csak mértékkel. A legtöbb tanulmány meg is határozza, mennyit érdemes fogyasztanunk belőle naponta vagy hetente. Mindenesetre felbontás után egy hétnél tovább tárolva semmi egészséges hatása nem marad a bornak. Érdemes tehát minden cseppjét, illatát, zamatát kiélvezni, még idejében. Igyuk lassan, ahogyan a szőlő is nőtt, valamint szeretettel és odaadással, ahogyan elkészítették.
Lássuk tehát, mik a bor jótékony hatásai:
1. Élethossznövelő
A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.
2. Egészségesen tartja a szívet
Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez.
A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.
3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt
Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.
4. Elűzi a depressziót
Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.
5. Egészségesebb lesz tőle a bőr
A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.
Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.
6. Jó ez elhízás ellen
Először különbséget kell tennünk túlsúly és elhízás között: A túlsúly a testsúly túlzott mértékére vonatkozik, ami eredhet az izmok, csontok és zsír vagy víz súlyából is. Az elhízás pedig csakis a zsír mennyiségére utal.
A (fehér)bor epikatekchint, kvercetint és rezveratrolt tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Ezek csökkenthetik a koleszterinszintet, és hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.
7. Fokozza a szervezet ellenálló képességét
A bor napi fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint. Az etanol, a borban található alkohol fel tudja erősíteni az oltások hatását. A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben. A bor magas számú antioxidánst tartalmaz flavonoidok formájában, ami a vírusok ellen jól működik.
8. Erősíti a csontokat
A bor csökkentheti a csontritkulás kockázatát. A csontritkulás főleg a nőknél fordul elő a menopauza után. A betegség következtében a csontok törékenyebbé válnak. Egy-két pohár bor naponta megvédheti a nőket a csontok elvékonyodásától.
9. Megvéd a fogszuvasodástól
A borban és a szőlőmagkivonatban található polifenolok lassítani tudják a baktériumokat, amelyek a szájüregben a fogak szuvasodásáért felelősek. Különösen a vörösbor tud hozzájárulni a napi szájhigiéniához.
10. Látásjavító hatással bír
A rezveratrol számos egyéb előnye mellett jót tesz a szemeknek is: a szemizmok öregedését gátolja.
(Forrás: Wine Tourism Portugal)