A klímaváltozás hatásai a francia borászatra

„A klímaváltozás a francia boripar új valósága” – nyilatkozta Bernard Angelras, a French Institute of Vine (Francia Bor Intézete) igazgatója és A bor és a francia bor iparág klamíváltozása című összejövetelen a Vitisphere-nek.

A szakember elmondta: tudjuk, hogy nem lehet az eddigiek szerint folytatni a munkát. A jó hír, hogy nem számított senki arra, ami történik, mégis máris történtek változások az öntözésben, a szőlőkataszter megnevezésében, a betegségekkel szemben ellenálló variációk bemutatása az AOC-ok (oltalom alatt álló eredetmegjelölések) és PGI-k (védett földrajzi jel) esetében, valamint a VCI (személyes kiegészítő mennyiség a deficites termékek kompenzálására) megvalósulásában, vagy gondoljunk például a jégeső elleni hálók kísérletére. Az elmúlt években az INAO (Eredetmegjelölések Nemzeti Intézete) proaktív volt ezen javaslatok engedélyezésében, de még sok változtatni való akad. Alkalmazni kell a specifikációkat, hogy találkozzunk az agronómiai céljainkkal.

Bernard Angelras arra a kérdésre, hogy miért gondolja, hogy a klímaváltozás befolyásolja a nemzetközi borászati irányvonalakat, azt felelte: A klímaváltozás az új valóság. Ez a probléma számos kérdést felvet az iparágon belül, különösképpen a fogyasztóval és magával a társadalommal való kapcsolatot tekintve. Ha a francia borászatot nézzük a klímaváltozás fényében, egy új párbeszéd felé kell elkötelezünk magunkat. Meg tudjuk magyarázni, miért választottunk természetes technikákat, nem pedig más fajtákat, miért vettük fel a kapcsolatot a civil szervezetekkel, s hogy honnan ered a feléjük történő progresszív kezdeményező képességünk. Néha nem mennek olyan gyorsan a dolgok, ahogyan szeretnénk. Az elképzelt eljárásoknak fel kell fedezniük, hogy tud a borászat növekedése segíteni a klímaváltozás lassításában vagy megállításában.

(Forrás: Vitisphere)