Közel 10 százalékkal csökkent a francia borexport

A gyenge 2017-es szüret következtében 2018-ban 9,8 százalékkal kevesebb csendes bort exportált Franciaország a Bor- és Szeszesital-exportőrök Szövetsége (FEVS) adatai szerint.

Az összes szeszesitalt tekintve a kivitel volumene 2,7 százalékkal csökkent, értéke viszont 2,4 százalékkal növekedett, főleg a konyaknak köszönhetően. Így már sorozatban a negyedik bővülést hozó évet ünnepelhetik a franciák, és az elsőt, amikor az export meghaladta a 13 milliárd eurót – értékelt Antoine Leccia, a szervezet elnöke.

Ezzel az italágazat 11,7 milliárd eurós kereskedelmi többletet biztosított Franciaországnak, többet, mint az illatszerek és a kozmetikumok, fontosságában pedig csak a légiipar tudta megelőzni.

A csendes borok között a védett eredetmegjelölésű (PDO) borokból 55,9 millió karton (9 literes egység), a PGI borokból 40 millió karton volt a kivitel, földrajzi jelölés nélküli borokból pedig 20,5 millió kartont exportáltak. Pezsgőből 12,5 millió karton volt a kivitel, ez 0,4 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest.

Az italexport kétharmadát a nem-EU-s országok veszik fel, a legnagyobb vásárló, az Egyesült Államok felé irányuló forgalom pedig tavaly is 4,6 százalékkal növekedni tudott.

(Forrás: Vitisphere.com, FEVS)