Digitalizálták a Szőlőjövések Könyvét

Egész Európában egyedülálló az a több mint 270 éves könyv, melybe Kőszegen mindig ugyanazon a napon belerajzolják a szőlőhajtásokat. A Szőlőjövések könyvét természetesen senki sem veheti kézbe, de digitalizált változata mostantól megtekinthető a kőszegi Jurisich várban.

Immár 270 éve mindig ugyanazon a napon lerajzolják a szőlőhajtásokat Kőszegen, ebből következtetve a majdani termésre. A Szőlőjövések könyvét természetesen senki sem veheti kézbe, de digitalizált változata viszont mostantól megtekinthető a kőszegi Jurisich várban.

A Kulturális Világörökségek közé bekerült a kőszegi jövések könyve. Érdekessége, hogy ebben a városban tradicionálisan kétnyelvűség volt, sőt legtöbb esetben a német nyelv rendelkezett bizonyos elsőbbséggel, ugyanakkor a Jövések Könyve minden egyes sora magyarul íródott.

Az első rajz 1744-ből van. Látszik rajta, hogy a szőlő kicsit más fajta, mint a jelenleg termeltek, a levele nagyon csipkézett, valószínűleg burgundi, de legközelebb a direkttermő fajtákhoz áll. Látszik, hogy apró fürtkezdemények is vannak már rajta, tehát ez azt jelenti, hogy eléggé előrehaladott állapotban volt már 1744-ben a szőlő.

Minden évben a Szent György nap hajnalán levágott szőlőhajtásokat rajzolják be, hogy az utókor is tudja, mikor milyen volt az időjárás és a termés. Kőszeg ezzel az egyedülálló hagyományával bekerült a Szellemi Örökségvédelembe.  Az első könyvet vitrinben őrzik, de hogy mindenki hozzáférhessen, most digitálisan lapozható változatban kiállították a Jurisich várban.

Mária Terézia uralkodása óta vezetik folyamatosan ezt a könyvet. Úgy kezdődik, hogy „ahogy eleink is jegyezték, úgy mi is vezetjük ezt a könyvet” – ami arra utal, hogy valószínűleg korábbi nyilvántartott évjáratok is lehettek már, melyek elkallódhattak. A könyv a szőlő fejlődésén keresztül az évek időjárási viszonyaira is utal, mivel a szüreti állapotokról is tudósít, így egész éves meteorológiai jelentésként is felfogható. Leírja, hogy milyen volt a tél, a tavasz, a nyár, az ősz, milyen időjárási körülmények között szüreteltek az adott esztendőben, egyben leírja, milyenek voltak a szüreti eredmények. Éppen ezért már klímakutatók is tanulmányozzák a könyvet, hiszen akár a globális felmelegedéssel kapcsolatos tendenciák is megfigyelhetők, tanulmányozhatók a Jövések Könyve által.  (dt)