Pattogó savak közt

A hagyományokhoz híven rengeteg kiállító és még több érdeklődő gyűlt össze a Mezőgazdasági Múzeum termeiben a Furmint Február rendezvényre. A fajta sajátosságaiból adódóan elsősorban tokaji borászatokkal találkozhattak az érdeklődők, de más, még határon túli borvidékek is képviseltették magukat. A rendelkezésre álló rövid idő alatt próbáltunk nagymúltú és még kevésbé ismert borászatok termékeivel is megismerkedni.

Az első meglepetést az eddig elsősorban szőlőtermesztéssel foglalkozó, de néhány éve már meglehetősen profi arculattal márkát is építő mádi BIRO borászat szolgáltatta, náluk ugyanis a csendes borok mellett a csupán ezerpárszáz palackkal letöltött, a furmint mellett némi hárslevelűt is tartalmazó nyerspezsgőt is meg lehetett kóstolni. Az első kísérlet roppant ígéretes, kíváncsian várjuk a folytatást.

Az Áts Családi Pince – sok más kiállítóhoz hasonlóan – 2017-es birtokfurmintot, valamint egy dűlőszelektált tételt hozott, ugyanebből az évjáratból. A birtokbor felerészben hordós érlelést is kapott, és számomra a hordó vaníliássága – az 500 literes űrtartalom és a gőzölt fa ellenére – enyhén tolakodó volt, viszont a teljesen hordózott Szt. Tamás furminton már egyáltalán nem érződött zavarónak.

Szintén az újabb pincészeteket képviselte a magát „Tokaj koronájának” nevező, a szőlészet mellett a technológiára is különös gondot fordító, 17 hektáron gazdálkodó Juliet Victor, akik szép birtokbort és roppant kifejező dűlőszelektált tételeket hoztak.

A Tokaj Hétszőlő sosem okoz csalódást. Idén egy nagyon könnyed, 2017-es birtokfurminttal érkeztek. A fél évet tartályban, finomseprőn töltött bornál csak a többedik korttyal érkezik meg a fajtajelleg. Ezzel szemben a Nagyszőlő dűlő 2016-os terméséből készített, másodtöltésű francia hordókban érlelt tétel egy gyönyörűen kiegyensúlyozott, testes ital, amelyben már a petrolos jegyek is helyet kaptak.

Ismét egy friss szereplő, a számomra a legjobb, legeredetibb, fiatalos és színes arculatot – Forrai Ferenc munkáját – felvonultató Péter Pince következett. A birtokfurmintjuk is elegáns tétel, de igazán az egy évet hordóban töltött, eredetileg száraz szamorodninak induló, botritiszes boruk volt izgalmas, amelyet sajnáltak volna eloxidálni… és milyen jól tették!

A Chateau Dereszla 2017-es tartályos érlelésű furmintját pár százaléknyi muskotállyal bolondították meg. Szertelen, pattogós, szinte még szőlőlé, de létezik egy némi kabarral és hordózással elegánsabbá tett „nagytestvére” is.

Kovács Nimród inkább a vöröseiről ismert, de most kiderült, hogy a furmintból is kiválóan felmondják a leckét Egerben. Ha már kimozdultunk Tokajról, megkóstoltuk a Mátrai Borvidéket képviselő H2 (H-Négyzet) 2016-os és 2017-es furmintját is. Ők a félédes megoldásra alapoznak, amelynek megítélése ízlés kérdése, mindenesetre az idősebb tétel egészen kellemes összhangot mutat. Az Obzidián Bormanufaktúra 17-es furmintja is viszonylag magas – 9 g/l – cukortartalmú, kellemes belépőbor. Szintén az újabb szereplők közé tartozik a Fräkker, akiknek 2018-as könnyed, gyümölcsös tétele már a száraz kategória határán egyensúlyoz.

A határon túlról, Arad mellől érkezett Balla Géza, akinek 2017-es sziklabora vibrálóan ásványos, míg a 2016-os tétel sokkal inkább vajsavas. Érdekesség, hogy ők a pincészet mellett a Rovinhud temesvári borfesztivált és boros jótékonysági szervezetet is hirdették a standjukon.

Visszatérve Tokajba, a Patricius 2018-as, mindössze 1 gramm cukrot tartalmazó tétele ígéretes alapanyag, a 2017-es borban viszont szinte érthetetlen módon dominálnak a savak, pedig ezt az analitika önmagában nem támasztaná alá. Az Oremus 2017-es, Mandolás dűlőből származó furmintja sem spórol a savakkal, cserébe erős fajtajelleget is mutat.

A Pajzos-Megyernél két végletet kóstolhattunk: a cuki, gyümölcsös 2018-as furmintot, valamint a méltósággal öregedő 2007-es párját.

Persze nem múlhatott el az este egy édes Tokaji kóstolása nélkül, erre most a Bardon 2013-as, újhullámos felfogásban készült Aszúját választottuk, ami nem is okozott csalódást.

Külön színfoltot jelentett a bio-furmintokból alkotott válogatást kínáló asztal, ahol a Tokaj Nobilis, Patricius, Gróf Degenfeld, Tokaj Hétszőlő és a Királyudvar borait lehetett megkóstolni.