Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is – fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon.

A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott: minden nemzet törekszik arra, hogy meghatározza saját karakterjegyeit, nemzeti sajátosságait. Egy-egy hungarikum esetében lényeges, hogy ne csak a múltban gyökerezzen, de a mára vonatkozó jelentése is legyen. A pálinka jó választás, amely a magyar életérzést fejezi ki. Olyan hungarikum, amelynek kiváló minőségű alapanyaga is Magyarországon terem. Méltán lehetünk büszkék rá – mondta V. Németh Zsolt.

A kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol 500 évvel ezelőtt párlatot, pálinkát, égetett bort készítettek. Ezúttal is a Jurisics-vár volt a különleges párlatok megmérettetésének helyszíne. A III. Kőszegi Pálinka és Párlatversenyre rekordszámú, 209 nevezés érkezett, amelyből 54 tétel kapott bronz, 91 ezüst és 27 arany minősítést.

A kiemelt díjazottak a következők voltak:

  • Legjobb magánfőző: Sass Tamás: Feketeberkenye párlat
  • Legjobb bérfőzető: Dr. Hoffer Imre: Vilmoskörte párlat 2018.
  • Legjobb kereskedelmi: 1 Csepp Pálinka Kft.: Vilmoskörte pálinka 2017.
  • Kőszeg Város Különdíja: Várkonyiné Czupy Anikó – Bereczky Birspárlat 2018.
  • Vas Megye Különdíja: Pannonhalmi Pálinkárium – Pannonhalmi Feketeribizli palinka
  • A Jurisics-vár pálinkája – a verseny legjobb pálinkája: Horváth Péter: Érlelt törkölypárlat

A díjazottak teljes listája itt érhető el.

(Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda, koszeg.hu)