Elit családi borászatok karácsonyi seregszemléje

Az elit családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban tartotta hagyományos karácsonyi ünnepségét, melyen bemutatkozott az idei Év Bortermelője, Balla Géza, valamint kiosztották az idei Bussay László Emlékdíjakat.

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz nagy presztízsű családi pincészet; a közösség mára 38 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A céh tagjai fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig.

Balla Géza, a 2018-as esztendő Év Bortermelője

Az eseményen az elnök, Jekl Béla tartotta a megnyitót, melyben a vendégek köszöntését követően jelezte, hogy ebben az évben a szokásostól eltérően a Bussay László Emlékdíj mellett egy posztumusz emlékdíjat is kiadnak. Ezt az elismerést egyébként minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel sokat tett a magyar borkultúráért.

A Bussay László Emlékdíj névadója, a 2014-ben elhunyt háziorvos és borász, a Zalai borvidék elismerten első számú termelője 1988-ban telepítette az első szőlőtőkéket Csörnyeföldön. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben. 2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta. Borait országhatárokon innen és túl is sokan ismerték. Dr. Bussay Lászlót háziorvosi és a Zalai borvidéknek nevet és ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2015-ben pedig posztumusz elismerésként a Borászok Borászának választotta a hazai borászközösség.

Mészáros Gabriella Sánta Zoltán nekrológját idézte újra

A posztumusz emlékdíjat az idén fiatalon elhunyt nemzetközi borakadémikus és tanár, Sánta Zoltán kapta, kinek felejthetetlen személyiségét és munkásságát volt kollégái és egyben barátai, Török Péter és Mészáros Gabriella méltatta.

Sánta Zoltán több mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban.

„Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről” – mondta Szabó Edit a díj átvételekor.

Az idei Bussay László Emlékdíj idei kitüntetettje Szabó Edit lett. Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végétől lépett szorosabb kapcsolatba a borgasztronómiával. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsor-szerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki.  2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője.

Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az „Év Bortermelője” címmel idén kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak.

A korábbi díjazottak:
2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus
2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója
2015 Borbás Mária, televíziós újságíró
2016 Dr. Nagymarosi András, geológus (posztumusz díj)
2017 Eperjes Károly, színművész

(dt)