A Sommelier Szövetség Günzer Tamás Pincészeténél

Régóta érlelődött már ez a látogatás, de végre május utolsó harmadában létrejöhetett. A Magyar Sommelier Szövetség így abban az élményben részesült, hogy Villányba látogathatott Günzer Tamás meghívására. Mivel a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által alapított Magyar Bor Nagydíj vörösbor kategóriában 2021-ben ugyanúgy, mint 2022-ben is Günzer Tamáshoz került, így az MBK tagjai is örömmel csatlakoztak a kalandos útra. Az egynapos program keretén belül volt egy dűlőtúra, egy pincelátogatás, végül előkerültek Günzer Tamás pincészetének legféltettebb kincsei is.

Günzer Tamás napjainkban elismerten a legjobb, legismertebb borászaink közé tartozik. Ennek talán legfontosabb fokmérője, hogy 2019 óta minden évben megszakítás nélkül tagja a borászok szűk körű elit csapatának, a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője választás legjobb ötösének. Így történt ez a legutóbbi, 2022 decemberében meghirdetett eredmény esetében is, amikor rajta kívül még Figula Mihály, Lamport József, Liptai Zsolt, és Vesztergombi Csaba alkották az élmezőnyt.

Ehhez a szép eredményhez járultak hozzá az újabb sikerek, győzelem vörösbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíj odaítélésével két évben is egymás után.  A Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertese Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lett, ugyanúgy, mint 2022-ben, amikor GT 50 Cuvée 2019 lett az országos verseny győztese.

Villányban egy remek, Chardonnay alapú Günzer-pezsgővel ünnepelhette meg a buszból kiszálló társaság az érkezést, majd hamarosan elfoglalhatták helyeiken a traktor által vontatott utánfutón, hogy felkerekedjen az Ördögárok tetejére. Itt a dűlő felett álló feszület környékén nem csak a lenyűgöző tájban gyönyörködhettek, hanem a borászat fehérborainak, rozéinak üde, gyümölcsös zamatában is.

Az Ördögárok (Teufelsgraben) Villány egyik legkiválóbb kvalitású dűlője. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a település belterületétől északra, Villány és Nagyharsány határában. A hetvenes évek végére felhagytak itt a szőlőműveléssel, így a terület beerdősült, rekultivációjára a 2000-res évek legelején került sor. Az Ördögárok egy igazi katlan-dűlő, újjászületése Villány vezető borászainak összefogását és a közös cél elérése iránti elszántságukat példázza.

Günzer Tamás éppen a dűlő rekultivációjának tervezése táján határozta el, hogy gyors kezdeti sikerei által inspirálva a borkészítésre fog kizárólag koncentrálni. Testvérével, Zoltánnal együtt a tereprendezés, majd a dűlő újratelepítésének motorjaivá váltak. Tamás a földmunkákat követően 2003-ban kezdte meg a telepítést, némi csere-berével területe 2 hektárban állapodott meg, amibe kizárólag Merlot került. A 2006-os szűztermést követően 2007-ben tudtak teljes értékben szüretelni, az ebből készült Ördögárok Reserve ebből az évjáratból elkészültét követően, 2011-ben azonnal aranyérmet hozott a Bergamói Mundialról.

A szorgos hétköznapok során Günzer Tamás pincészeténél folyamatos a birtoképítés. Korábban Palkonyán bővült a birtok egy 1,6 hektáros parcellával, ami valamikor a hetvenes években veszhetett el a szőlőkultúra számára, és beakácosodott. Az akácerdő kivágását követően egy évig zab-elővetemény szelídítette vissza a területet ahhoz, hogy idén földbe kerüljenek a Muscat Ottonel  oltványok. A pincészet máriagyűdi birtoktestén is új telepítés van beütemezve idén tavaszra, ahol az eddigi 7 hektár mellé egy elöregedett ültetvény helyébe lép majd 1,6 hektáron egy Irsai Olivér – terület. Az eddigi 75 hektáros családi birtok így idén 78 hektárra bővül. De a család egyéb területeken is bővül.

A dűlőlátogatásról visszatérve a birtok-központba, a sommelier-ekből, borszakírókból álló társaságot hamar elnyelte a borospince. Mint ott kiderült, Günzer Tamás nem csupán alkalmazza a mai korszerű borkészítési technikát, hanem rendkívül innovatív is. A fűthető-hűthető acéltartályokra az elképzelés szerinti kotyogókat szereltetett fel, melyek gyönyörű szépen mutatják a tartályokban lezajló folyamatok intenzivitását. A pincében végigsétálva könnyen észrevehető, hol kell esetleg beavatkozni – gyorsítani vagy lassítani – az érési folyamatot.

A pincében hordóból kóstolhatta a társaság a még érlelődő tételeket. Visszatérve azután a „Grandior” borteraszra, előkerültek Günzer Tamás féltett kincsei. Bevezetőként kikerült a dugó egy 2020-as GT 50 + palackból. Jöttek aztán a Mátyások, azaz az Ördögárok Merlot-ok szép sorban 2020-ból, 2018-ból, aztán 2017-ből. A Bocor egy klasszikus Bordeux-i házasítás a Bocor dűlőből, ebből a 2017-es került a poharakba, majd egy Bocor Frank is érkezett ugyanebből az évjáratból. A Grandior a pincészet prémium terméke a Bocor dűlőből, Merlot fajtából. Ezek közül a 2019-es meg a 2017-es palackból, míg a 2011-es meg a 2012-es dekantálóból került a poharakba, ugyanúgy, mint a muzeális 2007-es Mátyás.

Günzer Tamás a tipikus „jó gazda”, aki naponta végigsétál a feldolgozójában, végig simítja pincéjében a boroshordókat, és ha egy porszemet észlel, máris elrendeli a riadót. Senkit nem érne váratlanul, ha annak utána, hogy már stabilan benne van a Magyar Bor Akadémia által szervezett megmérettetés legjobb ötös mezőnyében, néhány éven belül a „Nagy Villányi Négyes”-t követően ő lenne a borvidékről az ötödik Év Bortermelője.

(DT)