Sikeresek voltak a magyar borok idén is Kínában

B 2018 6

A 2018. novemberében megrendezett ProWine China Ázsia legnagyobb és legjelentősebb borkiállítása és vására, amelynek idén is Sanghaj adott otthont. A Magyar Turisztikai Ügynökség standján 10 hazai társkiállító borászat mutatta be a kiváló minőségű magyar borokat Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Balatonboglár és Etyek-Buda borvidékekről. A kiállításon való részvétel amellett, hogy növeli a magyar bor nemzetközi presztízsét, idén is kiemelkedő lehetőség volt arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség népszerűsítse Magyarországot, mint borturisztikai desztinációt.

 A magyar standon kiállító borászatok jelentős, a tavalyit is meghaladó érdeklődés mellett mutatták be boraikat és a magyar borágazatot a kínai szakmai közönségnek, a borpiac képviselőinek és a világ borai iránt érdeklődő látogatóknak. A pincészeteknek lehetősége nyílt az információ- cserére is, valamint számos tárgyalást bonyolítottak le.

B2018 7

A szakmai közönség a szemináriumon napi három alkalommal mesterkurzusok keretében, előadással kísért vezetett borkóstolók során ismerhette meg a magyar borokat, amelyeket a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2018” díj nyertese, Angerman László és a Wine & Spirit Education Trust (WSET) oktató, Yonan Xu mutattak be a közönség soraiban ülőknek.

A magyar stand programjai közül a legjobban várt és nagy sikerrel lezajlott eseménye a kiállítás második napján megrendezett, 1947-es Eszencia kóstoló volt, amelyen a vendégek egy 71 éves tokaji eszenciát kóstolhattak meg. A világszinten is kuriózumnak számító tételt az egyetlen kínai Master of Wine, Fongyee Walker bontotta fel és mutatta be a közönségnek. A különleges élményre számtalan látogató kíváncsi volt, a standon telt ház kísérte figyelemmel a szakmai kóstolót.

B2018 1

A ProWine China kiállítás jelentőségét mutatja, hogy idén összesen több, mint 19 ezer vendég kereste fel a rendezvényt, amely kiugróan magas, 33%-os növekedés az előző évhez képest, a magyar stand pedig most is nagyon népszerű volt.