Bor és zene találkozik szeptemberben Zalaszabarban

A zalai borvidék egykori rangjának helyreállítása az egyik fő célja a zalai borászok összefogásával szeptemberben először tartandó Bor.Zene.Zala elnevezésű fesztiválnak, amelyen a borok mellett a népies ihletésű zenéé lesz a főszerep.

Szabadics Zoltán, a helyszínként szolgáló zalaszabari Kányaváry Borbirtok tulajdonosa arról beszélt, hogy az 1800-as években az ország egyik legismertebb és legjobb borai termettek a zalai borvidéken, ezt a rangot szeretnék már évek óta tartó munkával helyreállítani. A fesztivál célja, hogy a zalai borászok az összefogást megmutatva közösen mutatkozzanak be a borkedvelőknek, ezért találták ki a szeptember 20-21-én Zalaszabarban tartandó közös borünnepet, amely egyben a szezon hosszabbítását is szolgálja.

Szűcs-Balás Vera, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője azt mondta: a hasonló fesztiválok révén a magyar bort és a mögöttük álló borászokat is szeretnék megismertetni. Ezek a legkomplexebb rendezvények, mert néhány nap leforgása alatt több tucatnyi turisztikai attrakcióval találkozik a közönség, pincészeteket látogat, természeti és épített örökségi helyszíneket tekinthet meg nívós kulturális zenei programok keretében. Mindezt pedig Magyarország második legnagyobb turisztikai forgalmat generáló megyéjében.

Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület alelnöke kiemelte, hogy a megyében munkálkodó borászok összefogásaként egy közös zászlósbor elkészítését kezdeményezték. A borvidék hegyközségei és borászai is részt vesznek ebben a kísérletben, aminek eredményét hamarosan közzéteszik.

Keszler Viktor borász elmondta, hogy a zalai zászlósbor egy olyan cuvée lesz, amelyben legalább három szőlőfajta szerepel majd, köztük az egyik a keszthelyi agráregyetem nemesítő szakemberei által megalkotott szőlőfajta. Egységes címkével és palackban jelenik majd meg ez a minősített bor, s ha sikere lesz a fehérnek, vörösbort is készítenek később.

A zenei kínálatról Bogdán Amanda, a Bor.Zene.Zala fesztivál főszervezője elmondta: hazai és népies zenei kínálatot mutatnak be a gyönyörű kis-balatoni háttérben, amihez zalai gasztronómiai kínálat is társul. A szomszédos élménypark közelsége miatt igazi családi hétvégét terveznek, ahová kisgyerekekkel is érdemes ellátogatni.

A két nap során napközben akusztikus zenei koncertek és gyerekzenekarok adják meg az alaphangot. Péntek este a Szeder együttes, majd Palya Bea lép fel, szombaton pedig az Aurevoir és a Balkan Fanatik ad koncertet a zalaszabari domboldalban.

(Forrás: MTI, fotó: Zalaszabar honlapja)