Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

A Magyar Bor Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia között már évek óta jó kapcsolat szövődött. Köszönhető ez részben annak, hogy a két akadémia tagsága között személyi átfedések is kialakultak, de annak is, hogy törekvéseikben, szándékaikban is sok a közös szál. Az eddig is meglévő kölcsönös szimpátia most szerződés formájában is testet öltött.

A Magyar Művészeti Akadémia közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ehhez illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. A Magyar Művészeti Akadémia a művészeti és művészettel nevelés segítését is céljául tűzte ki.

A Magyar Bor Akadémia vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Magyar Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal.

Az együttműködés alapján az Magyar Művészeti Akadémia támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét. Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely elmondta: már 2012 óta élő kapcsolat köti össze a két akadémiát. Akkor ugyanis a leégett krasznahorkai vár újjáépítésére, az ott elpusztult népművészeti emlékek visszaállításának támogatására rendezett a két szervezet jótékonysági borestet. Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre.