A jó kicsi Kövidinka

Franciaországban, a Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen szép magyar siker született, a Font Pincészet 2017-es kövidinkáját aranyéremre méltatta a zsűri.

Jó hírek érkeztek Szegedről, Dlusztus Imrétől, aki beszámolt a Font birtok és egyben egy régi Kárpát-medencei fajta, a Kövidinka sikeréről.

Dlusztus Imre, aki meggyőződéses harcosa a régi Kárpát-medencei fajták rehabilitálásának, az eredményhez hozzáfűzte: „Nem árt az átlagosnál nagyobb figyelmet szentelni a kövidinka sikerére, mert idehaza kettős tendencia figyelhető meg: miközben egyre több alföldi borászat (Soltvadkert: Font, Lantos, Galántai, Imrehegy: Béla, Kiskőrös: Vass, Kecskemét: Dimenzió, Csátalja: Naphegy, Hajdujárás: Maurer) készít egészen figyelemre méltő Kövidinkát, s ezáltal újrateremt egy elfeledett hungarikumot, a másik oldalon tartja magát a slendrián, tapasztalat nélküli lenézés.

A múlt rendszerben meggyalázott kövidinka kiváló termelési biztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Ültetvényeit az őszi fagy gyakran megperzseli, ilyenkor az elvékonyodott bogyók a cukortartalmukat koncentrálják, 18-22 mustfokot adnak. A kövidinka ellenálló és alkalmazkodóképessége igen jó, talajban sem válogat, zöldmunka igénye kicsi, a téli, tavaszi fagyok után jól regenerálódik. Bora könnyed, lágy, kellemes zamatú, gyógynövényes, csalános, gyümölcsös illattal, friss, szomjoltó, vidám íz világgal.”

Valóban érdekes, hogy vannak szőlőfajtáink, amelyet a jelek szerint jobban számon tartanak külföldön, mint hazánkban. Az aranyérem mellett mindezt a szakmai irodalom is alátámasztja. Ha felütjük a VINO E European Autochthonous Vine Varieties (Mario Busso, kiadó: Gribaudo) c. kiadvány 2. kötetét, mely hazánk autochton fajtáit tartalmazza, abban szép szerepet, egy egész oldalt kapott a Kövidinka még akkor is, ha egyébként Vörös Dinkának nevezik. Viszonylag alacsony savasságával és kiemelkedő zamatával elsősorban a túrós-, vagy almás réteshez ajánlják . A gazdák, akik sok száz éven keresztül telepítették, ápolták, kezelték, szaporították ezt a fajtát, tudták, mit tesznek. Megérdemli ez a fajta a figyelmet, és mint annyi mindenben, ebben is ideje megváltoztatnunk begyöpösödött szemléletünket, és pozitívan fordulni a Kövidinka felé.