Burgenlandi látogatás az Esterházy Pincészetnél

A Magyar Sommelier Szövetség május 14-én délután Burgenlandba látogatott, hogy megismerkedjen a darázsfalvi Esterházy pincészettel,és annak aktuális produktumaival.

Nehéz lenne felsorolni, hány kastély, vár épült az Esterházyak jóvoltából – a leghíresebb építészeket és mesterembereket alkalmazva – de ha csak szemezgetünk belőlük, akkor is azt látjuk, hogy nekik köszönhetők a Kárpát-medence térségének – a szakrálisokat leszámítva – legpompásabb építményei, így Alsólendva, Fertőd, Fraknó, Kismarton, Tata várai, kastélyai. A kismartoni Esterházy kastély Burgenland legjelentősebb építészeti emléke. Az épület középkori magját egy 1617-es Hufnagl-metszetről ismerjük. Gróf Esterházy Pál ezt a késő gótikus várkastélyt építtette körül barokk palotával, 1663 és 1672 között. A kastély pincerendszerében üzemelt az hercegi borászat az évszázadok során.

2000 táján, az ezredforduló környékén nyilvánvalóvá vált, hogy a kastélypince már nem felel meg egy korszerű borászat kívánalmának. Elvileg tehát felmerült a kérdés, hogy vagy befejezik ezt a tevékenységet, vagy pedig máshol felépítenek egy korszerű borászatot, és ott folytatják. 2002-ben megszületett a döntés, a borászat az Esterházy család tradicionális tevékenysége, amit folytatni kell és folytatni érdemes. Mivel azonban Kismarton Burgenland tartományi székhelye, meglehetősen nagy forgalommal, a borászat kikerül a városból. Darázsfalut (Trausdorf an der Wulka) szemelték ki a felépítendő új borászati központ kiépítésére, ami közel van a városhoz, és viszonylag központi elhelyezkedésben a Lajta hegységi, valamint a Fertő tó menti birtokok között. Az épület tervezése 2005-ben kezdődött el, és a 2006-os szüret már az új épületben került feldolgozásra.

Az új borászatot tiszta szerkezet, egyszerű beosztású belső terek jellemzik. A technológia az ausztriai nívó legmagasabb fokán áll, a tágas belsők lehetővé teszik a könnyed áttekinthetőséget, az egyes technológiai elemek jó mozgathatóságát, és az egyszerű üzemszervezést.  Az épület fedése szigetelt fémlemezzel történt, ami biztonságos, lényegében nem igényel karbantartást, időtlen hatást keltő fedőanyag. Ez a szerkezet megjelenik az épület homlokzati, valamint nyugati oldalán is, védi az épületet az erős hőhatásoktól, és biztosítja az üzemi bejárat esőtől való védelmét is. Minden burkolati anyagra jellemző, hogy könnyen tisztítható, egyszerűen karbantartható, és időálló.

Az Esterházy birtok jelenleg csaknem hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik. Ennek egy része a Lajta hegység oldalában van, ezek elsősorban kékszőlő területek. A Fertő tó nyugati oldalán lévő dombságon, és a tóparton elsősorban az olaszrizling és a chardonnay dominál, ezek ott szépen érnek be, és könnyen aszúsodnak. A Balfi Dombságon mintegy 15 hektárnyi területen a kékszőlők, elsősorban a kékfrankos adja a borászat dűlőszelektált borainak gerincét.

A borászat produktumai négy kategóriából épülnek föl. Az alapborokat az Esterházy Classic család alkotja, ezek csavarzáras palackokba kerülnek. Az Estoras borcsalád eggyel magasabb kategóriát jelent, etikettjén a Jó Fülöp által 1430-ban alapított Aranygyapjas Rend érdemjele látható, melyet az Esterházyak közül elsőként I. Miklós gróf kapott meg 1628-ban. Ide két fehérbor, és egy vörös tartozik. A Single Cru borcsalád válogatott gyümölcsből készülő, barikk érlelésű borok alkotják. A Tesoro az Esterházy Pincészet csúcsbora egy vörösbor érett tanninokkal, tökéletes egyensúlyban barikk zamatokkal merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból.

(dékányT)