Badacsonyi Borbarangolás – közelről

Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonylábdihegy.

Aki egyszer részt vesz a Badacsonyi Borbarangoláson, vagy egyáltalán eljut Badacsonyba, ki ne felejtse programjaiból a badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont megtekintését.

Még a télen, egész pontosan január 20-án indult újra a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. Ennek előtörténete 2007 tavaszára nyúlik vissza, amikor a turisztikai desztináció menedzsment szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együtt működve példaértékű eredményeket tudott elérni a turizmusfejlesztés területén.

Ez az összefogás akár modellértékű is lehetne, ezért már a kezdetektől figyeljük és nyomon követjük a Borbarangolás eseményeit. Most végre „életközelből” is megfigyelhettük ezt a remek programot, így módunk nyílt arra, hogy tapasztalatainkról részletesebben is beszámoljunk, most a badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontot szeretnénk bemutatni.

Nagyon szerencsés módon a talán kissé komolyan hangzó látogatóközpont a strand bejáratával épült egybe. Így aztán, ha jó idő van, akkor ott a Balaton, lehet benne úszni, pancsolni, ha viszont esetleg nem ideális az idő mindehhez, még azért lehet jó kirándulóidő. Lehet persze többféle útvonalon felsétálni a badacsonyi bazaltorgonákhoz, amit persze eddig is megtehettünk, legfeljebb még nem voltak ilyen rendezetten kialakítva az útvonalak. Ide annak is érdemes betérnie, akinek éppen nincs túl sok ideje, hiszen rengeteg a látnivaló. Ezek közül kiemelkedik Szörényi Reischl Károly iparművész alkotása, a Badacsonyi Szüret. Az egykori badacsonyi szüretet ábrázoló üvegmozaik nemes velencei anyagból készült az 1920-as években. Eredetileg a badacsonyi Hableány szálloda és vendéglő falát díszítette. Az 1950-es évek végén tíz darabra törve helyezték át az akkor elkészült Bormúzeumba. 2009-ben a lebontásra ítélt épületből az utolsó pillanatban mentették ki a badacsonytördemici polgárok. 2014-ben Balázs Miklós Ernő Podmaniczky-díjas mozaikművész restaurálta és helyezte el a Látogatóközpont falán.  Örüljünk hát, hogy módunk van még látni ezt az alkotást, adjunk hálát a sorsnak, hogy kétszer is túlélte a megsemmisülés veszélyét.

A Látogatóközpontban animátorok vezetésével, interaktív tárlatvezetést tartanak többek között a tanúhegyekről, az izgalmas bazaltvulkanizmus témaköréről, a tanúhegyek kialakulásáról, a Balaton keletkezéséről, a régmúlt idők életéről, szűkebb környezetük állat- és növényvilágáról, a hajózásról, a környezetvédelem fontosságáról. Badacsony hegyi GPS pontkereső túrájuk csapatépítő jellegű, közösség erősítő, izgalmas, kicsit versengős – a modern technikát is igénylő feladatsort állítottak össze a hegyet körbeölelő túraállomásokon. Túráikhoz távcső, GPS és igény esetén bronzjelvényes túravezetőik is rendelkezésre állnak, akik nagy helyismeretükkel több ismert és kevésbé ismert természeti, valamint épített környezeti, helytörténeti emléket, helyszínt is segítenek felfedezni.

Ami viszont abszolút egyértelmű, hogy ha nem a hegy, hanem a víztükör felé vesszük utunkat, akkor teljesen egyedi élménnyel találkozhatunk. A Látogatóközpont ugyanis kajak és kenu túrákat szervez a Balatonon, megismerhetik, bekalandozhatják a Balaton legnagyobb egybefüggő nádasának élővilágát! Itt nyílt meg a Balaton első vízitúra tanösvénye, a Nádi szél Vízitúra Tanösvény 2018-ban , ahol akár programvezető segítségével, akár önállóan GPS koordinátákat követve, illetve QR kódokat leolvasva kényelmes, biztonságos kenukban fedezhetik fel a látogatók az öblöt és annak élővilágát. A Herczeg Ferenc strand családias, csendes hangulattal, játszótérrel, kültéri edzőgépekkel, strandkönyvtárral, kölcsönözhető strandeszközökkel – egyéb játékokkal, kajak-kenu bérléssel, ingyenes gyermekjátékokkal várja vendégeit. 2018-tól új, fedett, biztonságos, gyermek és baba-mama barát pihenősarok áll rendelkezésre. Újonnan épített modern vizesblokkokat, öltözőket adnak át az idei szezonban. Korosztályonként összeállított, csoportra szabott, rugalmas szervezés, egyedi árajánlatok, kedvezmények várják az érdeklődő iskolákat, cégeket, baráti társaságokat. Aktív ökoturizmus, környezeti nevelés, játszva tanulás, öko-tudatosság, természetvédelem összekötve közösségépítéssel: hegyen és vízen. Könnyű a megközelíthetőségük: vasútállomás, buszmegálló, 71-es út és kerékpárút találkozása, saját ingyenes parkoló, WiFi, egyéb gazdag látnivalók a környéken. Egész évben nyitva.