Nehéz idők a kaliforniai borászatokra

Mike Tyson egykori nehézsúlyú világbajnok ökle ugyan már nem a régi, de azért arra még alkalmas, hogy kiüssön néhány kaliforniai borászatot.

2017 októberében hatalmas erdőtűz söpört végig Észak-Kalifornia nevezetes borvidékein Napában és Sonomában, melynek hatására 10 ember életét vesztette, több mint 20 ezer embert evakuálni kellett és a szőlőültetvények jelentős része károsodott. A lángok az állam legikonikusabb részein söpörnek végig, több tízezer ember lakhatását veszélybe sodorva. Kalifornia borvidékei 23,6 millió turistát vonzottak be, és 34,1 milliárd dollárt hoztak a konyhára 2016-ban a Borászati Intézet adatai szerint.

Számos borászat helyén csak a hamu maradt, az újrakezdés nem lesz egyszerű és ez még nem minden, most újabb veszély tűnt fel, a marihuána. Kaliforniában alig több mint három hónapja legalizálták a marihuána vásárlását és fogyasztását állami boltokból.

Kalifornia különleges pozíciót foglal el az Egyesült Államokon belül. Ha kiválna az USÁ-ból, gazdasági teljesítménye alapján a világ hatodik leggazdagabb országa lenne. A kiválás gondolata meg is fogalmazódott Donald Trump győzelmét követően, hiszen ez az állam a Demokrata Párt főhadiszállása volt Hillary Clinton választási küzdelmének a hollywoodi sztárok asszisztálásával.

A marihuána forgalmazásának és termesztésének legálissá tételével Kaliforniában új korszak kezdődött. Megindult a roham a cannabis termelésére alkalmas területekért. Olyan globális nagy vállalatok, mint a Microsoft vagy a Philip Morris vetették rá magukat a fűpiacra, de magánvállalkozók is szép számmal repülnek rá a szép hasznot ígérő üzletágra. Mike Tyson egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnok 16 hektárnyi sivatagot vásárolt a Death-Valley-ben ahol fű-farmot kíván létrehozni. Az alkoholos italokat gyártó Constellation Brands – 7,3 milliárdos tavalyi forgalommal – a torontói tőzsdén résztulajdont vásárolt a kanadai Canopy Growth-ban, amely terápiás célú marihuánával látja el a német piacot. Valószínűsíthető, hogy a cél marihuána tartalmú italok előállítása lehet.

A Wall Street igen magasan jegyzi azokat a cégeket, amelyek a világ legjövedelmezőbb mezőgazdasági termelésébe, marihuánatermesztésbe fognak. A Cronos vállalatot, amely a Nasdaq elektromos tőzsdén elsőként jelentkezett be fűtermesztőként, a napokban kétmilliárd dollárra taksálták.

Az alkoholos italokat gyártó Constellation Brands – 7,3 milliárd dolláros tavalyi forgalommal, egyebek között a Corona sör is hozzátartozik – a torontói tőzsdén résztulajdont vásárolt a kanadai Canopy Growth-ban, amely terápiás célú marihuánával látja el a német piacot. A szándék egyértelmű, hogy cannabistartalmú italokat állítsanak elő.

A leghangosabban a kaliforniai borászok sírnak. Már most is azt tapasztalják, hogy folyik a kétkezi munkaerő átcsábítása a szőlőbirtokokról a cannabis ültetvényekre. Donald Trump migrációt nehezítő intézkedései sem használnak a boriparnak, ugyanis az ott idénymunkásként dolgozók zöme Mexikóból jött, természetesen illegálisan. Negyvenkétezer kaliforniai borvállalkozást érint ez a probléma: vagy tovább emelik a nedű árát, ami a kereslet csökkenését vonja maga után, különösen a minőségi borpiacon, vagy kivágják a szőlőtőkéket, és ők is áttérnek a marihuánaüzletre.

Az idénymunkások a szőlőszüretnél naponta 150, esetleg kétszáz dollárt tudnak keresni, míg előfordul olyan marihuánaültetvény, amely ugyanennyi munkáért 400 dollárt fizet. Nem kérdés, hogy melyiket választják a Mexikóból egyre kisebb számban érkező munkások. (dt)