Karen Ross az év agrárembere Kaliforniában

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karen_Ross_official_photo.jpg

Az állam első számú iparágának, a mezőgazdaságnak hagyományát és innovációját ünnepelve, a Kaliforniai Állami Nyílt Igazgatótanácsa a Mezőgazdasági Tanácsadó Testület javaslata alapján Karen Rosst, a kaliforniai Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium (CDFA) titkárát választotta az év mezőgazdasági szakemberének.

Az „Agriculturalist of the Year” díját olyan személy kaphatja meg, aki nagymértékben, professzionálisan hozzájárul Kalifornia mezőgazdasági ágazatához. A díj kritériumai előírják, hogy az egyénnek vezető pozícióban kell lennie, és több éven keresztül egyértelműen képviselnie kell az iparágat az alábbi területek egyikében vagy többében: pénzügy, kormányzat, termelés mezőgazdaság, oktatás, munka, kutatás, kommunikáció, kereskedelem és közszolgálat. A gazdálkodók és a farmerek iránti szenvedélye és érdekképviselete révén Ross miniszterasszonyt az iparág vezetői és munkatársai is nagyra tartják.

A politikusnőt először 2011-ben dolgozott élelmiszeripari és mezőgazdasági miniszterként, majd 2019-től vezetői tapasztalatának, valamint szakmai kérdésekben (különösen a környezetvédelem, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és kereskedelem) való jártasságának köszönhetően újra kinevezték.

Ross titkárságának ideje alatt a minisztérium Kalifornia mezőgazdaságának védelmére és népszerűsítésére, alapvető feladataira összpontosított. A minisztérium alkalmazottaiba fektetett, hogy ők a legjobb szolgáltatást nyújtsák a mezőgazdasági termelőknek, a farmereknek és a fogyasztóknak, és támogassanak egy olyan mezőgazdasági ágazatot, amely globális vezető szerepet játszik a gazdálkodás legmodernebb szempontjaitól a legszélesebb körű környezeti követelményekig mindenben. Ross miniszteri ideje megerősítette a kormányok, az egyetemek és a nonprofit szektor közötti partnerségeket a környezetgazdálkodás fenntartása és javítása, valamint az éghajlatváltozás konkrét hatásaihoz való alkalmazkodási stratégiák kidolgozása érdekében. Programokat indított, hogy jobb feltételeket tudjon biztosítani a gazdálkodóknak és a farmereknek, hogy fenntartható környezetvédelmi megoldásokkal dolgozzanak a víz megőrzése, az energiahatékonyság, a tápanyag-gazdálkodás és az ökoszisztéma-szolgáltatások révén. Továbbá azon is dolgozott, hogy az iskolai büfékben nagyobb hozzáférése legyen a tanulóknak a friss, egészséges élelmiszerekhez a CDFA „Farm-Fork Programja” révén.

Karen Ross maga is farmer családból származik, testvére negyedik generációs farmerként dolgozik ma is, környezettudatos körülmények közt, a helyi szervezetekkel együttműködve. A többdiplomás politikusnő Kaliforniai mezőgazdaság számos tudományos intézmény, fórum és bizottság tagja.

(Forrás: Morning AgClips, fotó: California Department of Food and Agriculture)