Aranyeső a Koch-borokra

Aranyérmekkel halmozták el a németországi Frasdorfban tartott nemzetközi PAR borversenyen Koch Csaba hajós-bajai és villányi borait. Az Év Pincészete elismeréssel 2014-ben kitüntetett Koch Csaba a világ egyik legnagyobb borversenyén, a Mundus Vinin is szerzett aranyérmet.

„Engem is meglepett, hogy a PAR borversenyen 95 pontra értékelte a zsűri a 2015-ös villányi prémium merlot-mat. Méghozzá azért, mert jóformán még a piacon sincs a bor, s úgy vélem, némi palackérlelés után jut csak fel igazán a csúcsra” – kommentálta Koch Csaba villányi vörösborának eredményét. Ez az elismerés azonban nem előzmény nélkül való: két évvel ezelőtt ugyanezen a borversenyen a legjobb vörösbor szintén az ő bora, a Csanád Cuvée 2012 lett 96 ponttal (azóta éppen ezt a tételt választotta a Magyar Borszakírók Köre az ország legjobb vörösborává).

Koch Csaba sikereire Dr. Kosárka Józseffel és Mészáros Pállal koccint Szekszárdon

Idén azonban más borait is aranyéremmel jutalmazták: 2015-ös villányi prémium cabernet sauvignonja ugyancsak ebben az elismerésben részesült, mi több, 2017-es hajós-bajai Frisch cserszegi fűszerese is 90 pontot kapott, ami meglehetősen ritka pontszám egy könnyednek elkönyvelt reduktív tétel esetében. Első „szériás” méthode traditionnelle eljárással készült brut Chardonnay pezsgőjét pedig ezüstéremre méltatták.

Az elismerések számát gyarapítja a Mundus Vinin elért siker is. Utóbbin hat napon át bírálja a 44 országból érkezett több száz szakértő a több mint 6 ezer beküldött tételt. Itt kiemelkedni nem könnyű. Most mégis sikerült Koch Csaba 2012-es villányi prémium cabernet sauvignonjának, amely könnyedén kapott aranyérmet. A díjakkal kapcsolatban a borász megjegyezte: „Hosszú évek óta következetesen elismerik a diósviszlói Imre-völgy dűlőin termett borainkat Villányban, valamint országos és nemzetközi versenyeken is. Talán itt az ideje, hogy ezt a dűlőt az ismertebb villányi „sztárdűlők” közé emeljük!”