A legjobb borok a Borszakírók Köre szerint

Koch Csaba

Koch Csaba 2012-es villányi Csanád cuvée-je Magyarország legjobb vörösbora a Magyar Borszakírók Köre szerint. A szakújságírók Super 12 versenyén a legjobb fehérbor Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja lett.

Somló letaszította Tokajt a csúcsról – így is értékelhető, hogy idén a legjobb fehérbor a szakértők szerint Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja lett, míg tavaly a 2013-as Szent Tamás Furmint lett a befutó a mádi Szent Tamás Szőlőbirtokról.

Idén a vörösborok versenyéből is más borvidék került ki győztesen: míg tavaly egri bor vitte el a pálmát, nevezetesen a Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superiorja a 2012-es évjáratból, most Villánynak áll a zászló. Ez azért is érdekes, mert Koch Csaba az 1990-es évek elején az Alföldön kezdett el bort készíteni. A 2000-es években már sokan emlegették kiváló Irsai és Cserszegi borait, majd sorra jöttek nagyszerű rozéi, cabernet-i, kadarkája. Egyre több nemzetközi borversenyen ismerték el szakmai munkáját, borai a legnagyobb világversenyekről aranyérmekkel tértek haza.

Koch Csaba a sikereken felbuzdulva bő évtizeddel ezelőtt Villányban is megvetette a lábát: a diósviszlói Imre-völgyben kezdett szőlőművelésbe, az onnan szüretelt borokkal pedig hamar beírta magát a testes vörösborok nagykönyvébe is. Cabernet Sauvignon borai is sok nemzetközi elismerésben részesültek, de az eddigi legnagyobb kitüntetést a most a Magyar Borszakírók Köre által is díjazott 2012-es bordeaux-i házasítás, a borász gyermekéről elnevezett Csanád cuvée aratta: két éve az olaszországi Bergamóban rendezett fajtavilágversenyen aranyéremre méltatták, sőt, a sajtó különdíját is megkapta, tavaly pedig a düsseldorfi PAR Wine Award International versenyen 96 ponttal a Top Gold címet is elhozta. Koch Csaba már négyszer került be az Év Bortermelője szavazás jelöltjei közé, 2014-ben pedig neki ítélték az Év Pincészete-díjat.