Ezen a hétvégén a gasztronómiáé a főszerep!

carousel kep4

Különleges fűszerezésű gulyás, újragondolt somlói galuska, knédli, kacsahús csicsóka chipsszel – egyebek mellett ezeket az ételeket lehet majd megkóstolni a SIRHA Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon február 7. és 9. között. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Bocuse d’Or Akadémiával és a SVÉT-tel (Stílusos Vidéki Éttermiség) együttműködve a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gasztrokultúráját mutatja be.  A fogásokat február 12. és 18. között, a V4 Menük Hetében az MTÜ felhívására csatlakozó éttermekben bárki megízlelheti. A Magyar Turisztikai Ügynökség a V4 országok gasztronómiáját népszerűsíti.

Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség megrendezi a Visegrádi Napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4 országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is. Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 menüt”, amelyet február 7-én mutat be a kiállításon. A helyszínen egy játék keretében ezt a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket felvonultató menüt kóstolhatják meg a nyertesek.

A V4 menü különleges ételei a következők lesznek: Magyarország speciális fűszerkeverékkel megbolondított gulyást, desszertnek pedig egy „újragondolt” somlói galuskát állított össze; Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér-pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal; Szlovákia főétele pedig a szarvasborjú terrine lesz juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópesztóval, salátával. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

carousel kep3

Az eseményen bemutatott fogásokkal az MTÜ által meghirdetett V4 Menük Hetéhez csatlakozó éttermek kínálatában február 12. és 18. között a nagyközönség is találkozhat.

AZ MTÜ és a SVÉT a hazai termelőket támogatja

A V4 Standon egy külön „Gasztrohub” is várja az érdeklődőket, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség és a SVÉT bemutatja a nagyközönség és a szakma számára azokat a hazai termelőket, akiknek a termékei magas minőséget képviselnek. Ezzel is segítve, hogy termékeik eljussanak a hazai vendéglátóegységekhez. Ennek támogatására a SIRHA Budapest 2018 rendezvényen a SVÉTasztal termelői adatbázisra épülő, a bor és a gasztronómia kapcsolatát megjelenítő programokat is szerveznek.

Az MTÜ és a SVÉT a termelői piacok és termelők bemutatkozásának is teret biztosít: a kiállítás minden napján egy órás szakmai fórumok lesznek, Vajas Balázs (Pancs Gasztro Placc Piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom.hu), valamint Blázsovics Balázs „piacosok” részvételével.

A kiállítás első napjának részletes programja:

11:00-12:00 óra között: Bor és étel párosítása a SVÉT-séfek által elkészített falatkák kóstoltatása, hazai termelőktől beszerzett, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával. Hozzá megfelelő borok kínálása.

12:00-kor kerül sor a V4 Menü sajtóbemutatójára lengyel, cseh, szlovák és magyar séfekkel. Az esemény moderátora Jókuti András.

13:00-14:00 óra között termelői piacok és a Vidéki SVÉTasztal bemutatkozása:

IMG 3419

Február 7-én: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

Február 8-án: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán

Február 9-én: Felelős Gasztrohős, Vighné Boóc Judit előadása a helyi termelők fontosságáról a fenntartható vendéglátásban, gasztronómiában

15:00-16:00 óra között: bor- étel párosítások, ízpárok

– Tokaji édes borok, illetve desszertek párosítása

– Tájjellegű édes borok és sajtok

– Vörös borok, valamint csokoládék kapcsolata