Vince-nap Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhelyen január 21-én vasárnap délelőtt ünnepelték Szent Vince emlékét. Az esemény emléktábla-koszorúzással kezdődött, majd borszenteléssel zárult.

Sátoraljaújhelyen vasárnap délelőtt Szepsi Laczkó Máté emléktáblája előtt gyülekeztek a szervezők és az érdeklődők. A hagyományok szerint Vince-napon koszorúzzák a legendás aszú-készítő emléktábláját. Idén Balázs Tibor történész méltatta az egykori Erdőbényei prédikátor életművét. A történész előadását követően Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere helyezte az első koszorút az emléktábla alá. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Tokaj Régiója, majd a Tokaji Borlovagrend koszorúi kerültek ezután a falra. Végül a Sátoraljaújhelyi Hagyományőrző Egyesület zárta a koszorúzást.

Az ünnepség résztvevői ezután együtt vonultak be a Római Katolikus templomba, ahol a délelőtti szentmise végén került sor a borok ökumenikus megáldására. Ennek során a Tokaji Borlovagrend nevében Dr. Bodnár Sándor borlovag méltatta a Vince-napi borszentelés hagyományait, és mondott köszönetet a nagyszerű 2017-es évjáratért.