Egyre több a nevező a Concours Mondial-on

Idén 9080 tételt neveztek be a Consours Mondial de Bruxelles versenyre; ezzel az elmúlt 10 év során évente átlagosan 5 százalékkal nőtt a nevezések száma. Az organikus és biodinamikus borok esetében három év alatt 80 százalékos a növekedés.

 

A gyarapodás két tényezőre vezethető vissza: a nemzetközi borkínálat és-fogyasztás állandó bővülése mellett a CMB is egyre ismertebbé és elismertebbé válik.

Idén 50 ország termelői mérették meg magukat. A tíz legnagyobb sorrendben: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Chile, Kína, Dél-Afrika, Bulgária, Svájc, Görögország és Szlovákia. Franciaország annak ellenére megőrizte vezető helyét, hogy mind a bortermelés, mind a fogyasztás csökkent 2015-höz képest. A rendezvénynek idén otthont adó Spanyolországból 23 százalékkal több minta érkezett, mint tavaly. A kínai nevezések száma 2016-hoz képest 112,5 százalékkal, 2015-höz viszonyítva pedig közel 250 százalékkal nőtt, köszönhetően a CMB érmek felértékelődésének a kínai piacon. Kína Spanyolország után a világ második legnagyobb szőlőterületével rendelkezik, az ottani termelők számára az exportpiacokon is garanciát jelenthet az ismert minősítés. Bulgária már két éve a kelet-európai régió legerősebb szereplője a versenyen. Idén két új ország, Azerbajdzsán és Andorra is képviseltette magát.

A szervezők beszámolója szerint az organikus és biodinamikus tételek száma három év alatt több mint 8 százalékos bővülést mutatott, köszönhetően a fogyasztói érdeklődés fokozódásának is. Idén első ízben adják majd át az Organikus Bor Trófeát.

A 2017-es versenyre május 5-7. között kerül sor a spanyolországi Valladolidban. A 320 zsűritag – újságírók, beszerzők, önológusok és sommelier-k – 50-nél több országból érkezik majd.