Két egyívású borász Villányból

A Villányi Borvidék remek borai mellett arról is híres, hogy itt van a borászok között a legmélyebb kohézió, ebben rejlik a Villány-Siklósi Borút ereje és sikeressége is. Borászok, vendéglátók ebben a régióban egymás sikereire is büszkék, hiszen ha a szomszéd borász jó eredményt ér el, az éppúgy erősíti a borvidék pozitív megítélését, mint amikor saját maga sikeres. Jekl Béla és Koch Csaba szemmel láthatóan habitusában, szemléletmódjában is hason lelkűek, akik a borvidék jövőjét, stratégiáját is hasonlóképpen ítélik meg. Ők ketten, akik egyértelműen a villányi borászok élbolyához tartoznak, közösen hívtak el újságírókat, borszakírókat, hogy bemutassák, hol tartanak jelenleg, mit értek el, és milyen irányban igyekeznek továbbhaladni borászati szemléletmódjukban. Bár az idő nem a legbarátságosabb arcát mutatta, és így a tervezett dűlőlátogatások a zuhogó eső miatt elmaradtak, a megkóstolt nagyszerű tételek feledtették a vizuális élmények elmaradása miatti hiányérzetet.
Jekl Béla mintegy 10 hektáron gazdálkodik a Jammertalban, az Ördögárokban meg a Fekete-hegy délnyugati oldalán. Pontosan ismeri a borvidék adottságait, valamint azt is, hogy nemzetközi viszonylatban mi jelenthet helyi értéket. Nem hagyja magát a víz által sodorni, határozott elképzelései vannak a borvidék megfogalmazását illetően. Úgy véli, hogy bár Villány az utóbbi időben a Cabernet Franc-t promotálja elsősorban, azért fontos, hogy a borvidék zászlósbora mellett ott maradjon a legfontosabb fajták között a több mint száz éves múlttal rendelkező Kékoportó, valamint a több száz éves Kadarka is. Jekl Béla borai káprázatosak voltak, és külön öröm, hogy lánya, Flóra is új impulzusokat hozott a családi borászatba. A borsor teljesen komplett volt: Il Primo Frizzante (rozé gyöngyözőbor), Portugieser 2016 Újbor, Kadarka 2015 (palackozás előtt álló hordóminta), Kadarka 2012 Prémium (Ördögárok-dűlő), Syrah 2013 Prémium (Fekete-hegy), Pinot Noir 2013 Prémium, Pinot Noir 2002, Pinot Noir 2003, Cabernet Franc 2011 Prémium (Fekete-hegy), Il Primo 2012, Unicornis 2012 (Fekete-hegy), Cabernet Sauvignon 2000, Cabernet Sauvignon 2013 Classicus, Jekl Il Primo Selection 2012.
Hogy a kóstolás közben a busz tachométere is megnyugodott, Kisharsányba folytatta útját a társaság, ahol Gere Tamás és Zsolt műemlékileg is kiemelkedő kvalitású borászati feldolgozójának közvetlen szomszédságában található Koch Csaba borászatának villányi szekciója. Ebben az épp 111 éves pincében valamikor a Bordás testvérek tevékenykedtek két, egymástól szigorúan elválasztott pinceágban. Koch Csaba egybenyitotta a borfeldolgozó épületet, és 2007-ben korhű módon újíttatta fel. Mivel ő borotai telephelyén a könnyed vörösborokat remek minőségben képes előállítani, Villányban a jövőben csak a nagytestű vörösborokra fog koncentrálni, mondta érdeklődésünkre. Portugiesert, rozét többé Villányban nem készít, a Cabernet Franc, a Merlot meg a Shiraz lesznek a továbbiakban itt a fő fajtái. Élményt jelentett hordókban érlelődő tételeit végigkóstolni. A palackozott borai között még talán utoljára kóstolhattunk Rosé Cuvée-t, valamint Portugiesert 2015-ből. Ezt követték a tudatosan választott jövő irányvonalába sorolható borok, a Cabernet Sauvignon 2012 Classicus, Cabernet Sauvignon 2011 Prémium, Cabernet Sauvignon 2009, Koch Csanád Cuvée 2011, Koch Csanád Cuvée 2012.
Jekl Béla és Koch Csaba nem csupán a Villányi Borvidéken, hanem országos szinten is az első vonalba tartoznak, bizonyítja ezt számtalan hazai és nemzetközi sikerük, oklevelük, aranyérmük, Champion-díjuk. Boraik káprázatosak, e mellett nem meglepő, hogy borászati koncepciójuk is előremutató.