Bükki borok, poroszlói sajtok a Magyar Sommelier Szövetség februári kóstolóján

A Bükki Borvidékről mindeddig kevés produktum volt elérhető, inkább csak mint potenciális lehetőségről beszélhettünk róla napjainkig.

Fontos, hogy egy sommelier folyamatos kapcsolatban legyen borvidékeink aktuális kínálatával, és hogy a borokhoz sajtok terén is megtalálja a megfelelő párosításokat. Február 8-án a Gundel étterem Bacchus termében a Bükki Borvidék borait a poroszlói Füzes Sajt termékeivel kóstolhatták a Magyar Sommelier Szövetség tagjai.

A Bükki Borvidékről mindeddig kevés produktum volt elérhető, inkább csak mint potenciális lehetőségről beszélhettünk róla napjainkig. A Magyar Sommelier Szövetség tagjai most megismerkedhettek azzal, hogy mire képes ez a borvidék napjainkban. A tibolddaróci Mezei Pincészet a borvidék legnagyobb borászata, jelenleg mintegy 75 hektáron gazdálkodnak. Fő tevékenységük a jó minőségű tankpezsgők előállítása. Az új pezsgőüzemük 2012-ben épült, az alapanyagot 9-12 hónapig tartályban érlelik, 1200 hl gyártókapacitással és pezsgő-technológiához kialakított palackozóüzemmel rendelkeznek.

Az RWZ Borászat Rabcsánszki Laura irányításával egyszerre három borvidékünkről igyekszik kiváló termékeket előállítani. Központjuk Mezőkövesden van, míg 1-1 hektáron gazdálkodnak a Tokaji borvidékhez tartozó Mádon, a Mátrai borvidékhez tartozó gyöngyösi Sárhegyen, valamint a Bükki Borvidéken. A bemutatón nagy sikert arattak a cserépfalvi Csurdóka dűlőből származó, tartályos érlelésű chardonnay boruk különböző évjáratai.

Hajdú Ádám Csáter apó pincéjének termékeit mutatta be. A bogácsi székhelyű borászat a hobbiborászkodástól 2005-ben rugaszkodott el, jelenleg már 3,5 hektáron gazdálkodnak, egyaránt készítenek fehér-, és vörösborokat. Említésre érdemes különösen a Szomolya és Mezőkövesd közötti Dollár-hegyről származó Zenit boruk.

Izgalmasak voltak a Borbély Roland által bemutatott Gallay Kézműves Pince borai. Ez a borászat Nyékládházáról indult el, de idén már a Miskolc, Mélyvölgyi pincesoron nyílik meg vendégfogadásra is alkalmas pincéjük, borozójuk. A borvidékre jellemző arányban 80 %-ot képviselnek a fehérszőlőből, míg a maradék 20%-ot kékszőlőből előállított boraik.

A Bükki borokhoz remek háttérként szolgáltak a poroszlói székhelyű Füzes Sajt termékei. Ha az elképesztő fantáziagazdagságú sajtválasztékból csak néhányat sorolhatunk is itt fel, mindenképpen meg kell említsük a grillezett gomolyát rukkola ágyon, sajttál-variációikat házi fűszeres bagettel, prosciuttoval, aszalt gyümölcsökkel, továbbá kókuszos-vaníliás és rumos-kakaós ordájukat sajtdesszertként, de ellenállhatatlan volt ordás palacsintájuk is. Nehéz volt eldönteni a bemutatót követően, hogy a bükki borok, vagy a Mezőkövesdtől csupán karnyújtásnyira lévő poroszlói sajtműhely termékei adták-e a nagyobb élményt. Nem véletlen, hogy gasztrobloggereink, gasztronómiai szakértőink szerint hazánk utóbbi évtizedeinek gasztronómiájában a házi sajtkészítés kiugró minősége, és széles skálája a legörvendetesebb, szinte forradalmi jellegű változás.