Magyar Sommelier Bajnokság 2020 

A Magyar Sommelier Szövetség 2011 tavaszán alakult meg. Szem előtt tartva, hogy ez a szakma a gasztronómia, a borászat, a vendéglátás és az idegenforgalom találkozási pontja, célja a szakmai összefogás, a magyar szakemberek nemzetközi sztenderdek szerinti oktatása, képzése.A szervezet évente megrendezett legfontosabb eseménye a Magyar Sommelier Bajnokság.

A Magyar Sommelier Szövetség február 29-én szombaton, Tatán tarja meg ez évi országos versenyének elődöntőjét Tata Város Önkormányzata, a Neszmélyi borvidék és a Hotel Gottwald támogatásával. A rangos szakmai megmérettetésen olyan szakemberek vehetnek részt, akik a vendéglátás és az italkereskedelem területén dolgoznak, illetve munkakörükbe tartozik a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek birtoklása.

A verseny fővédnöke Dr. Nagy István Agrárminiszter.

A verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra.

A versenyzők a szakmai zsűri, valamint a nagyszámú érdeklődő közönség előtt adnak számot képességeikről és tudásukról. Közülük a legjobb eredményt elérők kerülnek be a másnapi döntőbe.

Az elődöntőn a délelőtti írásbeli és borfelismerési feladatmegoldások után az érdeklődő közönség és sajtó munkatársai előtt 13:30 órától vörösbort dekantálnak és megfelelő ételt ajánlanak hozzá, majd öt falatkát kóstolnak, hogy azokból megfelelő indoklással kiválasszák azt a kettőt, amelyek a leginkább párosíthatók az e célra odakészített és megkóstolt két borhoz.

(Részletes információk a szövetség honlapján http://sommelierhungary.hu/bajnoksagok.php olvashatók, nevezési határidő: február 20.)

A verseny helyszínén bemutatkoznak és kóstoltatják boraikat a neszmélyi borvidék borászatai.

A döntő március 1-én, vasárnap 13:00 órától a Gundel Erzsébet Királyné báltermében kerül megrendezésre, ahol a neszmélyi-, kunsági -, szekszárdi – és egri borvidék borászatai valamint a Törley Pezsgőmanufaktúra mutatják be tételeiket.

A győztes viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2020 címet.