Adminisztrációs könnyítés a bortermelőknek

A nagyobb borászatoknál várhatóan bevezetik az elektronikus pincenaplót, míg a kisebb, évi ezer hektoliternél kevesebb bort termelők kikerülnek a jövedéki szabályozás alól – írja a Magyar Idők.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy az intézkedésről az elvi egyezség már megszületett az érintett tárcák és hivatalok között, a kistermelők kedvezménye elsősorban az adminisztrációban jelenik majd meg, mivel megszűnik a kettős jelentési kötelezettségük.

Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az intézkedéssel amellett, hogy a kistermelők terhei csökkennek, javulhat a borpiac ellenőrzésének hatékonysága is.

A szakember szerint a másik nagy lépés a nagyobb és közepes üzemekre vonatkozik majd, a tervek szerint az ezer hektoliter feletti termelők esetében bevezetik az elektronikus pincenaplót, az online nyilvántartás legnagyobb előnye, hogy az adóhatóság és a hegyközség azonnali, naprakész információval rendelkezik majd a készleteket illetően.

A bortermelőket érintő változások többsége az adminisztrációs terhek csökkentésére irányul, így a termelők több erőforrást tudnak fordítani a szőlő- és bortermelésre, a készülő borstratégia célja is az, hogy javuljon az ágazat hatékonysága. A szaktárca tájékoztatása szerint e cél érdekében 2010 óta számos lépést megtett már a kormány, a következő intézkedés pedig a származási bizonyítványok igénylésének és kiadásának elektronizálása lesz – számol be a Magyar Idők.

(Forrás: Magyar Idők/MTI)