Elkészül Magyarország eredetmintázati bortérképe

Szerencs, 2018. március 22. Kiss Eliza, a Földmûvelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelõs miniszteri biztosa (j2) és Koncz Ferenc fideszes polgármester (j) az újonnan átadott NMR (nukleáris mágneses magrezonanciás spektroszkópia) borlaborban Szerencsen 2018. március 22-én. MTI Fotó: Vajda János

A szerencsi Diagnosticum Zrt. borászati laboratóriumának munkatársai készítik el az ország eredetmintázati bortérképét, a mintegy 1,7 milliárd forintos laboratóriumi fejlesztéshez és a bortérkép elkészítéséhez 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a laboratórium avatásán elmondta, a laboratórium segít abban, hogy egy borról minél több ismerettel rendelkezzenek a borászok és a piac, és ezek hiteles információk legyenek. Például arról, hogy egy tokaji palackban valóban tokaji bor van-e és milyen évjáratú, illetve milyen segédanyagokkal, házasításokkal és a szabályok betartásával készült-e.

A laboratóriumi módszertan és eljárás lehetőséget ad arra, hogy a világpiacon kiváló minőségű magyar borok jelenjenek meg, valamint segít abban, hogy például egy aukciós ház, vagy egy kereskedőlánc polcáról levéve a borok paraméterei visszakereshetők és ellenőrizhetők legyenek a fogyasztók számára.

Kiss Eliza elmondta, az új laboratórium az eddigi 45 helyett csaknem 100 paraméter alapján vizsgálja a borokat, így nagyon pontos képet ad a termékről és a termőhelyről is. Mindezek alapján összeállhat az a nagy adatbázis, amely segítséget ad a borászoknak a területük és borkészítési módszereik fejlesztéséhez.

Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke kiemelte: a 2019 végéig tartó A magyar borok eredetvédelmi térképe program nagy lökést kapott a laboratórium elkészültével, illetve az a folyamat, hogy egy nemzetközi adatbázis részeként elkészüljön a magyar borok eredetmintázati térképe. A jelentős hazai fajták, termőhelyek az évjárat adataival együtt kerülnek be a nemzetközi adatbázisba, és egy matematikai algoritmus segítségével végezhető el egy-egy borminta elemzése. Az úgynevezett NMR-vizsgálat (mágneses magrezonancia spektroszkópia vizsgálat) az „ujjlenyomat” felvételén kívül a bormintáról 53 paramétert tartalmazó jegyzőkönyvet is kiállít – közölte. Hozzátette: a bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)