Sikeres volt a zártkertek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat

Nagy érdeklődés volt a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat iránt – jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, közülük 680 postai úton is beküldte, az igényelt összeg mintegy 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra. A pályázatok közül 495 „maradt talpon”, 193-at formai okokból (például a határidő túllépése, a mellékletek hiánya) miatt elutasítottak.

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is.

Az államtitkár szerint néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Hangsúlyozta, nem kell csüggedniük azoknak sem, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is.

A programot 2017 végén hirdették meg, a pályázatokat január végéig lehetett benyújtani. Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot. Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre – ismertette az államtitkár. Hozzátette, ez, valamint az útépítés önállóan nem volt pályázható, a külterületi utakra a vidékfejlesztési programban van forrás.

V. Németh Zsolt felidézte, hogy tavaly három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására. Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs tájfajtákat.

Mint elmondta, az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan. A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának. Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van. A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is – mondta V. Németh Zsolt.

(Forrás: MTI)