Egri Borkert – Interjú Dr. Pók Tamással

Autentista borokat készítek″ – mondja Dr. Pók Tamás, akinek tételeivel az Egri Borkerten is találkozhat a közönség.

„A kisfiaim szeretik a bort, szokták nyalogatni, sőt követelik is. Főleg a vörösbort.”

A tudományos pályád mellett jópár éve vezeted a borászatodat, készíted a saját boraidat. A borpiac mely szegmensébe illeszkedsz be?

8-10 ezer palack természetazonos bort készítek. Ezeket nehéz eladni Magyarországon, mert egy szűk, értő réteghez szólnak. Napjainkban az üde, feszes, ropogós, könnyen értelmezhető, könnyen iható borokat keresi a legtöbb fogyasztó, amelyekben a primőr aromák dominálnak. Kevesebben értik azt a stílust, amit az én boraim képviselnek, nekik viszont nem kell magyarázni, miért van illatszeplő a boromban. A fogyasztóim hajlamosak barátkozni, több időt eltölteni egy- egy borral. Az első benyomáson túl kíváncsiak a beltartalomra is. Itthon Kató Andrásnál, a Terroir Klubban kaphatóak a boraim. A boraim másik felét pedig Csehországba, Lengyelországba és Szlovákiába exportálom, ahol szintén egy értő közönség fogyasztja.

A populáris borokhoz képest milyenek a Te boraid?

Az évjárathatás jobban érvényesül bennük és törekszem is arra, hogy megmutassam azt. Az én fogyasztóim kíváncsiak arra, hogy egy-egy évjárat hogyan változtatja meg a bor arcát. Erre jó példa a Pajdos cuvée, ahol a 2011-es egy élénk savtartamú, elegáns bor lett, míg a 2012-es – amely egy forró és száraz évjárat volt – egy érettebb bor, több benne a tannin, lustább, az aszalt gyümölcsök jellemzik. Ezenkívül több időt, türelmet igényelnek a fogyasztóktól, lassabban nyílnak a pohárban, de többet adnak, gazdagabbak, egyedibbek.

Hogy alakul az idei évjárat?

Az idei év becsapós volt, minden kolléga azt remélte, hogy jó évjárat lesz. Bőkezűen mérte a természet a meleget, a napsütést, a fényt. Szinte túlságosan is. Túl meleg volt, ezért a cukorgyarapodás nem a vártnak megfelelően alakult. Hiába éltünk terméskorlátozással, mégsem lett magasabb a cukortartalom a borban, viszont lelágyultak a borok.

Sokan azt gondolták, hogy október elejére kész lesznek a szürettel. De három-négy alkalommal is nagy esőket kaptunk szeptemberben, összesen 140-150 millimétert.

A fehérek már a pincében vannak, ma (október 7.) szedtük a furmintot, a savai alacsonyabbak lesznek, de nem lesz annyival magasabb a cukortartalma, mint ahogy vártuk.

A kékszőlőknél még várakozunk. Szeretnénk azt hinni, hogy az almasav már a tőkéken csökkenni fog, a cukor tovább nőni és a fenolos érettség is sokkal szebben alakul majd.

Optimisták vagyunk, pozitív érzülettel várjuk a további szüretet; szerintem olyan évjárat lesz ez, amelyben a borász még tovább növelheti a szőlő értékeit.

Egri Borkert november 14-én, a Hotel Astoriában!