Túlfűtöttség az őszi estében

Több száz érdeklődő kereste fel a Bor és Piac és a Danubius Hotel Gellért Őszi Borkertjét. A rendezvényen a magyar borok nemzetközi piaci esélyeit növelő, fontos bejelentések is születtek.

Az Őszi Borkertet szakmai előadás vezette fel. Thomas Brandl újságíró és kommunikációs szakember két évtizedet töltött a német sajtóban. Később a Stuttgarti Vásár kommunikációs igazgatója volt, jelenleg a Concours Mondial de Bruxelles kelet-közép európai régióért felelős vezetője. Azért érkezett hazánkba, hogy tárgyaljon a magyar borászatokkal és a HNT vezetőségével annak érdekében, hogy a magyar borászok nagyobb számban nevezzenek a versenyre. A hat kontinensről érkező mintegy 300 bíráló több mint 60%-a boros szakújságíró, akik a bírálatot követően írnak is a borokról, így nagyon komoly publicitást lehet szerezni a nevezéssel. A magyarok a régióból messze a legkevesebb mintával neveznek: a legutóbbi alkalommal, Jesoloban a 8000 induló között alig több mint 20 hazai minta mérette meg magát – szemben a 70 körüli román vagy szlovák nevezéssel – a felük viszont érmet nyert. A nevezési díj 140 euró, amely exportbevételből könnyűszerrel visszanyerhető. (Az előadást követően Thomas Brandllel folytatott beszélgetésen a szakember elmondta, hogy az kiváló minőségű és autokton, minőségi magyar borokban nagy világpiaci potenciált lát. Véleménye szerint a furmint lehet az a fajta, amely a nemzetközi mezőnyben képviselhetné hazánkat.)

Tornai Tamás HNT-elnök jelezte: a tanács megfontolja annak lehetőségét, hogy a magyar borászok nevezési díjának egy részét átvállalja. Az első siker már a Borkert későbbi óráiban megszületett: Dariusz Przeradzki, a Bayer CropScience vezetője a Bayer Borverseny eredményhirdetését követően bejelentette, hogy a megmérettetés valamennyi kategóriagyőztesét saját költségükön benevezik a jövő évi Concours-ra.

A legjobbak a következők lettek:

  1. Fehér ó- és újborokGeszler Családi Pincészet móri Chardonnay, 2013
  2. Rosé- és sillerborokSümegi és Fiai Pincészet Cabernet franc rosé, 2014
  3. Vörös új- és óborokVinArt Csanád Cuvée, 2012
  4. Fehér ó- és újborok, édes- félédes, késői szüret, jégborPéter Szőlőbirtok Tokaji Kabar, 2013
  5. Tokaji borkülönlegességekFitomark 94 Kft. Tokaji 6 Puttonyos Aszú, 2006

A Bayer Borverseny díjátadója mellett a rendezvény adott helyet a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2015 verseny díjátadójának is. A győztes Béres Szőlőbirtok és Pincészet már korábban, a birtokközpontban megkapta az elismerést, a Danubius Hotel Gellértben viszont a többi döntős is átvehette az eredményét igazoló oklevelet.

A díjátadókat követően ifj. Tóth István gitárművész játéka mellett lehetett kóstolni a megjelenő borászatok – valamint a Bor és Piac nemrégiben lezajlott furmint-tesztje – legjobb tételeit. Nem teljes körű kóstolónk kiemelten izgalmasnak találta a Bezerics Borház igen ritka, Pátria (Rizling x Tramini) fajtából készített, hasonló nevű borát, a móri terroir szépségeit megmutató Vértes kincsét a Geszler Családi Pincészettől, a nemrég alakult Canter Borház ígéretes, fajtajelleges Magnus Nagy-Somlói Juhfarkját és a Koch Borászatvillányi pincéjének tartalmas Csanád cuvée-jét, míg a Holdvölgy innovatív édes borai, köztük az Exaltation (túlfűtöttség) sárgamuskotály nem csak a hölgyek körében arattak sikert.