Nincs borturizmus, új kampányok kellenek

A Nyitott Balaton kezdeményezés keretében az őszi időszak vonzó programjaira, köztük a szürethez, borhoz kapcsolódó rendezvényekre kívánják felhívni a figyelmet a szervezők.

Nyitott Balaton akció keretében 100 palack borkülönlegességet rejtettek a Balaton turisztikai nevezetességeinek közelében, hogy ezzel is vendégeket csaljanak a tó partjára. Ezzel párhuzamosan október 5-éig 162 olyan eseményt szerveznek, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a Balaton ősszel sem kihalt, érdemes ide eljönni néhány napra.

A ritkaságszámba menő borkülönlegességek mellett Európa első újborának, a Csabagyöngyének néhány palackját is elrejtették abban a kincskeresős játékban, amelyben az őszi, balatoni borturizmusban rejlő lehetőségekre is fel szeretnék hívni a figyelmet. Az utolsó 6 palack bort Balatonfüreden rejtették el. Európa első újborának üvegjeit olyan utcákban kell keresni, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a borászathoz, a szőlőműveléshez. Az üvegeket koncepciózusan nem a frekventált turisztikai látványosságoknál rejtették el. A játékkal a turistákat is meg szeretnék mozgatni, hogy felfedezzék környéket és olyan helyekre is eljussanak, amelyek a fő turisztikai útvonalaktól távolabb vannak. A „kincseket” rejtő utcákról fényképeket is készítettek, az utcák jellegzetes házait, szobrait is lefotózták, ezeket az ismertetőjeleket a Nyitott Balaton blogbejegyzésekben tették közre.

Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció kommunikációs tanácsadója elmondta: korábbi elemzések szerint, a borturizmus nem igazán létezik Magyarországon. Statisztikai hibahatáron belül mozog azoknak a turistáknak a száma, akik pusztán azért keresnek fel egy régiót, hogy megkóstolják annak borait. Ugyanakkor a hazai borturizmus statisztikáit növelhetik a Balaton környéki kisebb-nagyobb bor- és szüreti fesztiválok, amelyekből többet a Nyitott Balaton elnevezésű akció idejére szerveztek a tó körüli települések. Éskovács Péter szerint az ilyen eseményekre azért is szükség van, mert az elmúlt évek statisztikái a belföldi egynapos utazások mindössze fél százalékánál jelentett motivációt az ilyen jellegű rendezvényen való részvétel. A belföldi többnapos utazások esetében – a Magyar Turizmus Zrt. kutatásai alapján – átlagosan az utazó háztartások 0,7 százalékánál volt elsődleges motiváció a borkóstolás. A minőségi fesztiválok, azonban növelhetik azok számát, akik a borfesztiválok, nyitott pincék rendezvénysorozata, illetve a szüreti mulatságok miatt indulnak el egy-egy magyar településre.

Mindezekhez Semsei Sándor, a Balatoni Riviéra Egyesület elnöke, a Nyitott Balaton akció egyik kitalálója hozzátette: ezzel az akcióval a balatoniak nem a nyári szezont akarják meghosszabbítani, ahogy ezt húsz év óta sokan szeretnék. A szezon önmagában meghosszabbíthatatlan, hisz ugyanazt, amit nyáron kínálnak, ilyenkor nem lehet eladni. A Nyitott Balaton elnevezésű akcióval gyakorlatilag újabb szezont szeretnének teremteni. Ősszel teljesen más kínálatot, ajánlatokat szeretnének a középpontba állítani, olyan dolgokat, amelyek nem feltétlenül kötődnek a nyárhoz. Ilyenek például a szüreti fesztiválok, a kerékpáros túrák, a nemzeti parkok kínálta.

Fekete Tamás, a tó körüli turisztikai szervezeteket tömörítő szakmai érdekképviselet, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke hozzátette: az akciót a Magyar Turizmus Zrt. is támogatja. A szeptember 25-én elkezdett kampánynak köszönhetően az átlagnál többen voltak több szüreti fesztiválon. Paloznak, Siófok, Alsóörs szakemberei is azt a visszajelzést adták, hogy telt házzal zajlottak a szüreti felvonulások, gasztronómiai fesztiválok. Ugyanakkor a következő hétvégén még sok helyre elutazhatnak a turisták, ha bele szeretnének kóstolni a szüreti vigasságok kínálatába. A hétvégén különleges borokkal várják a vendégeket Lovason, kerékpárral mehetnek szüretelni Balatonföldvárra, de akár érdemes ellátogatni Gyenesdiásra is, ahol bioborok kóstolójával, vagy Ábrahámhegyre, ahol Murcifesztivállal várják a vendégeket. Ezek mellett, a Nyitott Balaton akció honlapján 162 más olyan eseményt is megtalálhatnak az érdeklődők, amelyek miatt, október 5-éig biztos, hogy érdemes a Balatonra utazni – mondta Fekete Tamás.