Szüreten Bujdosónál

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vendégei voltunk Balatonbogláron. A látványosan fejlődő szőlészeti és borászati vállalkozás ünnepén, a szüreten ifj. Bujdosó Ferenc borász kalauzolt minket.

Az elmúlt évtizedek tudatos dűlőalakításának köszönhetően ma már 86 hektáron folytat szőlőtermesztést a cég. Egyik új beruházásukra, az önjáró szüretelő kombájnra csodálkozhattunk rá munka közben. Az igazi meglepetés azonban akkor ért minket, amikor a borászatba beérkező termést megnéztük. Várakozásainkkal – vagy inkább előítéleteinkkel – ellentétben, a kombájnból kikerült bogyók között nem láttunk semmi oda nem illőt. A lerázott levelek, kacsok visszakerültek a sorok közé.

Az egyenetlen bogyónagyságú ültetvényeket és a prémium kategória szőlőjét kézzel szüretelik.

A dűlőjárást követő kóstolón a Csirib tetőről származó 2013-as Cirkáló Olaszrizlingje nem hagyott kétséget afelől, hogy a szőlő megtalálta a helyét. Jó választás egy balatoni vitorlás fedélzetre.

A 2012-es Nemere – az évtizedekig Kékszalag rekordot őrző cirkáló nevét megörökítő bor – jóval összetettebb. A Chardonnay, Sauvignon blanc, Királyleányka, Szürkebarát házasítása a borértőknek is érdekes feladvány egy-egy vak-kóstolón.

Az igazi nagyágyú, a Kokas dűlő 2009-es válogatott, kétszer szüretelt, átlag 1,5 kg tőketerhelésű Merlot-ja volt. A finoman gyümölcsös, fűszeres, lekerekedett taninú bort kóstolván és az eddigi időjárást figyelve bízunk benne, hogy a 2015-ös évjárat is hasonlóan élvezetes lesz.