Növényvédelmi előrejelzés – Tokaji Borvidék

A május 28-június 3. közötti időszakra szóló jelentést adott közre a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

Fenológiai fázis: BBCH 557 – A virágzatok szépen fejlődnek, a bimbók nem érnek össze.

Lisztharmat

Az időjárási viszonyok a lisztharmat számára kedvezőek voltak. Az ültetvények ellenőrzése továbbra is kiemelt jelentőségű. A védekezésben a kontakt (kén) hatóanyagú készítmények használata továbbra is alapvető. A szőlő fenológiai állapotának fényében különösen fontos szerepe van a megfelelő felszívódó hatóanyagok (tebukonazol, boszkalid, difenokonazol, ciflufenamid, floupiram) alkalmazásának.

Peronoszpóra

Az elmúlt napokban hullott csapadék kedvezett a kórokozónak. A mérőműszerek alapján újabb fertőzés következhetett be. A védekezést továbbra is folytassuk. A virágzás közeli állapot miatt fontos a felszívódó (mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, ametoktradin) és kontakt (mankoceb, folpet, metiram) hatóanyagok alkalmazása. Ebben az időszakban célszerű kombinált készítményeket választani a védekezéshez.

Ökológiai gazdálkodásban peronoszpóra ellen réz tartalmú szereket, illetve ellenálló képességet fokozó készítményt használjunk, lisztharmat ellen pedig ként és narancsolajat alkalmazzunk.

Szürkepenész

A fenológiai állapot mellett a csapadékos időjárási viszonyok is előnyösek a kórokozó számára. A virágzáskori fertőzés megelőzésére használhatóak kontakt (folpet, ciprodinil, iprodion) és felszívódó (boszkalid, floupiram) hatóanyagú szerek is. A lisztharmat ellen alkalmazott tebukonazol hatóanyagú készítmények szürkepenész elleni mellékhatással rendelkeznek.

Feketerothadás

E kórokozó számára is kedvezőek az időjárási viszonyok. A megelőző védekezésre kell a hangsúlyt fektetni. A lisztharmat elleni hatóanyagok közül a tebukonazol és a difenokonazol, illetve a peronoszpóra elleni készítmény -a réztartalmúak kivételével- felhasználhatóak a feketerothadás ellen.

Kártevők

Nyerges szőlőmolyt nem, vagy csak kis számban fognak a csapdák. Tarka szőlőmoly esetében a csapdák már csak néhány egyedet fognak. Az ellenük való védekezés csak abban az esetben indokolt, ha a fürtökön nagyszámú hernyó található, vagy az előző évben erős károsítás volt tapasztalható.

Védekezésre piretroid készítményeket használjunk. Azokon a területeken, ahol feromonos légtértelítést alkalmaznak, ott más jellegű védekezésre nincs szükség. Ökológiai gazdálkodásban, ahol nem alkalmaznak légtértelítést ott Bacillus thuringiensis készítménnyel lehet védekezni.

Amerikai szőlőkabóca lárvái több ültetvényben megjelentek. Megfigyeléseink során első stádiumú lárvákat találtunk. A gombostűfejnyi fehér lárvákat a levél fonáki részén kell keresni, a levelek óvatosan történő megfordításával. A védekezést a harmadik lárva stádium megjelenésének idejére célszerű időzíteni. Védekezésre piretroid hatóanyagok használhatóak. Ökológiai gazdálkodásban narancsolaj alkalmazása javasolt.

Kártevők elleni védekezéskor, virágzás időszakában figyelembe kell venni a rovarölő készítményekre vonatkozó méhveszélyességi kategóriákat!

A vad az erdőközeli ültetvényekben vízhiány, valamint táplálékforrás gyanánt a fiatal hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. A vadriasztó készítmények hatásának csökkenése után érdemes a kezeléseket megismételni.

Gyomszabályozás

A soraljak gyomtalanítását lehetőleg mechanikusan végezzük. Amennyiben mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja a szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott az időben történő kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

A virágzás időszakában célszerű rövidebb, 10 napnál nem hosszabb fordulókat tartani.

Az előrejelzésben szereplő hatóanyagokhoz tartozó készítményeket megtalálják a Kutatóintézet honlapján, a Szaktanácsadás pontban.

Várható időjárás 05.28-06.03.

Az előrejelzések alapján csütörtöktől felmelegedés várható. A jövő hét elején már 25°C fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Csapadékra a hétvégén, illetve következő hét első napjaiban lehet számítani. A permetezést javasolt az esőzések utáni időszakra időzíteni.