Andalúz körkép II.: Málaga

A félezer éves tradícióval rendelkező malagai borok közül a Cortijo Los Aguilares birtok tételeivel ismerkedtünk meg közelebbről. Az ültetvények érdekessége, hogy több mint 900 méter magasan találhatóak.

Málaga

Malaga fénye, híre kicsit megkopott az elmúlt évtizedekben. Itt leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogyan szerezheti vissza világhírnevét e patinás vidék, hogyan alkalmazkodik a fogyasztói ízlés változásaihoz.

Európában az elsők között vált védetté a malagai bor az 1500-as évek első felében, szerte a kontinensen mindenütt szívesen fogyasztották.

Ma 1215 hektárról 20 ezer hl malagai bor kerül piacra éves szinten. A jelenlegi eredetvédelmi szabályozás 1933 óta van érvényben.

Malagában 2001-ig édes és magas alkoholfokú borokat készítettek. Ezt vagy avinálással érték el, vagy azzal, hogy hosszasan aszalták a szőlőt a napon. 2001 óta a borvidéknek két alkörzetét különböztetik meg: Málaga DO és Sierras de Málaga DO. Az előbbi körzetben készítenek természetes édes borokat, amely alkoholfoka 13 körüli, emellett akár 300 g/l cukortartalom is jellemezheti őket. Illetve készítenek erősített bort is 15 és 22 alkoholfok között. Fő fajtájuk a Pedro Ximénez és a Moscatel. Vannak borászatok, amelyek megőrizték a tradíciókat és továbbra is csak „vinos generosos”-okat, azaz erősített borokat készítenek. Mások a fajtából kihozzák a frissességet, az illatokat, ugyanakkor delikát, citrusos desszertbort készítenek. Az utóbbiak közé tartozik Jorge Ordognez is, akihez ellátogattunk. Ő ráadásképp a Muskotály fajta nektárosságával is megtromfolja a borokat. Az úr nem mellékesen a spanyol borok legnagyobb importőre az Egyesült Államokban. A családi vállalkozás egyébként mindkét DO apellációban készít bort.

Sierras de Málaga apellációjában száraz fehér-, rosé- és vörösborokat készítenek elsősorban az új telepítésekből. A borok alkoholfoka 10-15,5 között mozog, cukortartalmuk általában kevesebb, mint 12 gramm literenként. Számos autokton és nemzetközi fajtát is telepítettek, mint a Petit Verdot és a nagy sikereket elérő Pinot Noir. De terem a birtokokon Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Garnacha, Cabernet Franc, Graciano, Malbec, Monastrell, Tintilla, Pedro Ximenez, Moscatel de Alejandría, Moscatel Morisco, Chardonnay, Macabeo, Colombard, Sauvignon Blanc, Lairen, Doradilla, Gewürztraminer, Riesling, Verdejo, Viognier, Romé is.

A legdinamikusabban a Ronda körüli hegyvidék fejlődik. Rondától öt kilométerre mi is meglátogattunk egy modern, dinamikus birtokot, a Cortijo Los Aguilarest. A DO apellációkon kívül különleges száraz tájborok születnek Granada körül, akár 1386 méter magasságban is.

Cortijo Los Aguilares

Ronda monumentális történelmi város, ahol évszázadokon keresztül foglalkoztak bortermeléssel. A település római neve azt jelentette: a bor városa. Rondától alig 5 kilométerre található a Cortijo Los Aguilares birtoka, amelyet az Itarte család alapított.

 

A birtok a Serranía de Ronda hegységben található, amely Malaga központjától északnyugatra helyezkedik el a Sierra Nevada (de las Nieves) alatt. A kifejezés havas hegyeket jelent. A vidék nemzeti park, 1995-ben felvették az UNESCO védett természeti kincseinek listájára.

Andalúzia meleg klímája keveredik itt a magasan levő hűvös levegővel, ezért egész sajátos mikroklíma alakult ki a birtokon. Nincs messze tőlük a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán sem, ezek összességében szélsőségesen ingadozó időjárási körülményeket eredményeznek. A szőlő emiatt lassan érik be, és a jelentős nappali és éjszakai hőingadozásnak köszönhetően megtartja a savtartalmát.

A Cortijo Los Aguilares tulajdonosai összesen 800 hektáron gazdálkodnak, vegyes ültetvényeik vannak, a szőlőn kívül termesztenek gabonát, olívát, sőt malacokat is tartanak. A birtokot 1999-ben alapították, a központi épületük már 150 éves.

Ültetvények

A vidék különleges klímájához alkalmazkodott az afrikai pálmafa, a mediterrán fügefa és egy fenyőféle, ami alapesetben Észak-Európában fordul elő. Igen érdekes, amikor hó fedi a pálmafákat. A szőlőfajták közül egyiket sem lehet kiemelni, sokfélét termesztenek.

A szőlőültetvényt 18 hektáron 1999-ben telepítették. Több mint 900 méter magasan a tengerszint felett a következő fajtákkal dolgoznak: Pinot Noir, Tempranillio, Petit Verdot, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon. Nemrég telepítettek Garnachát és Gracianót kísérletezés céljából, mert úgy gondolják, hogy a filoxéravész előtti fajtákban nagy potenciál rejlik. Ezek a helyi fajták a 20. sz. elejére szinte teljesen kipusztultak.

A talaj agyagtartalma magas és igen jelentős mészkőtartalommal is rendelkezik. Ez nagyon szerencsés kombináció, hiszen a forró nyarakon segíti a szőlőnek megtartani a tavaszi esőzések nedvességét, emiatt nem kell öntözni. A gyomirtás kézzel történik, így elkerülik a gyomirtószerek használatát. A hozamkorlátozás a lehetőségeikhez képest a legszigorúbb, maximum 5000 tőkét ültetnek egy hektárra, egy tőkéről pedig 1 kilogrammot szüretelnek átlagosan. Nem organikusak, vagy legalábbis nincs tanúsítványuk, de mindent természetesen készítenek, kézzel szüretelnek. Az ültetvényeket Guyot módon művelik, picit magasabban, mint Burgundiában.

Szüret és feldolgozás

A szőlőt kizárólag kézzel szedik, és nagyon kicsi szüretelőládákban gyűjtik, hogy megtartsa a gyümölcsösségét. A szőlő az első 24 órát két fokon tölti, és a minimális kénezést kapja. Csak a saját szőlőjükből készítenek bort, így garantálják a borok végső minőségét. Legnagyobb gonddal talán a három hektáron elterülő Pinot Noir ültetvényüket kezelik. A szüret két szakaszban történik, hogy biztosítsák az egyensúlyt.

A bort kizárólag gravitációs úton mozgatják, egészen a palackozó sorig, így minimalizálják a pumpa használatot. A Pinot Noirt hidegen áztatják, majd irányított hőmérsékleten erjesztik. Az almasavbontás után extra nagy fahordókban (300 és 500 literes) erjesztenek, így a borok megőrzik gyümölcsösségüket.

Borok

Francia tölgyben érlelik a borokat, a Pinot Noirt általában nyolc hónapig, amelyeken három töltés után túladnak. Az érlelő pincében kontrollálják a hőmérsékletet és a páratartalmat is. A pincészet célkitűzése szép, harmonikus borok készítése, mégpedig olyan boroké, amelyek kifejezik a Ronda terroirját.

A Pinot Noirjuk a svájci Mondial du Pinot Noir versenyen már kétszer nyert: aranyat 2010-ben, illetve nagyaranyérmet 2008-ban. A tisztán Petit Verdot-ból álló Tadeo is számos nemzetközi elismerést söpört be.

A látogatásunk előtti napon vette át a borászuk, Bibi (Vivian) Garciana Madridban az Év Roséja díjat, amelyet az AMAVi, a női borászok egyesülete ítél oda minden évben. A zsűritagok mind nők – újságírók, bortermelők, kereskedők.

Borkóstolás

A Cortijo Los Aguilares szortimentjébe ötféle bor tartozik, egy rosé és négy vörösbor, amelyet végigkóstoltunk.

Rosé, 2013

33 % Petit Verdot, 62 % Tempranillo, 5 % Syrah, ára: 11 euro

Súlyos és komplex rosé, amely aromatikájában megőrzi a friss gyümölcsöket. Színe rendkívül mély, pedig csak néhány órát áztatás, a Petit Verdot karakteres színanyagainak köszönhetően. 14 fokos az alkohol, nem tipikus rosé.

Vino Tinto, 2013

58 % Tempranillo, 24 % Syrah, 18 % Merlot, ára: 11 euro

Egy fiatal vörös cuvée, amely a fajták legjobb tulajdonságait hozza ki. Jellemző rá az édeskömény aromatikája. Rendkívül gyümölcsös bor, bár az alkoholtartalma ennek is elég magas.

Pago el Espino, 2010

42 % Petit Verdot, 31 % Tempranillo, 27 % Merlot, ára: 19 euro

A pincészet csúcsbora, három különböző dűlőből származik a szőlő. Elegáns, egyensúlyos bor. Gyümölcsösség, fűszeresség és finoman pörkölt toastos jegyek jellemzik. Az utóbbiak a nagyhordóknak köszönhetőek, 17 hónapot töltött francia hordóban, amelyek természetes savtartalmat eredményeznek, hosszú lecsengést adnak a bornak, ugyanakkor lágyak és frissek.

Tadeo, 2010

100% Petit Verdot-ból készült, a legjobb fürtöket válogatták a házasításba. A fajta nagyon szépen kibontakozik a régióban. Sokszor két hónappal a többi fajta után szüretelik, így lehet kihozni a Petit Verdot legszebb arcát. Spanyolországban nagyon divatos, mert frissesség jellemzi. Bordeaux-ból származik, alacsony mennyiséget terem, de spanyol földön mindig beérik. Intenzív és erős tanninok jellemzik. Ezen a birtokon különböző méretűeket használnak a legjobb francia hordókból. Komplex és egyensúlyos tétel, enyhe ásványossággal és vonzó gyümölcsösséggel rendelkezik. Intenzív fűszeres aromája van, balzsamos és füves jegyekkel. Hosszú lecsengésű és utóízében is friss tétel. A spanyol ízlésnek ez a bor tökéletesen megfelel. 3000 liter bor születik 15.000 tőkéről, ami nagyon alacsony hozamkorlátozást jelent.

Pinot Noir, 2012

Ebben az évjáratban a korábbiakhoz képest alacsonyabb az alkoholtartalma, ugyanakkor fajtajellegzetesebb. Bársonyos és összetett benyomást tesz.