Fiesta de Vino – Spanyol borok Budapesten

70 spanyol pincészet 300 bora, valamint a spanyol kultúra egy szelete mutatkozik be Budapesten május 3-án.

A világon Spanyolország rendelkezik a legnagyobb szőlőterülettel, amelyen mintegy 600 féle szőlőfajtát termesztenek. Ebből a páratlanul gazdag borkultúrából mutat meg 70 pincészetet legalább 300 féle borral a belvárosi Duna Palota termeiben a május 3-i Fiesta de Vino. A szervezők minden szempontból a tökéletességre törekednek, ezért a dolgozók kiválasztását is eszerint intézik: házi sommelier-bajnokságot írtak ki, amelyen végül 14 felkészült fiatal borértő jelent meg. Közülük heten jutottak tovább a március 27-án megtartott sajtóeseményen a második fordulóba, amely magán a május 3-i rendezvényen lesz.

A Fiesta de Vino borkóstoló sajtóeseményén, amelyen a Spanyol Királyság nagykövete is megjelent, Laky Zsuzsi szépségkirálynő, Dietz Gusztáv MMA világbajnok, Zólyomi Zsolt parfümőr és sokan mások ismerkedtek a spanyol borokkal. Az El Asador de Pata Negra étteremben a hírességek és az újságírók csapatokban küzdöttek, a győztes pedig Zólyomi Zsolt csapata lett, akik egy-egy páros VIP-belépőt nyertek a májusi Fiestára. A sajtóeseményen jelen volt Horváth Máté magyar sommelier-bajnok, aki elmondta, hogy mire kell ügyelni egy bor bemutatásánál, szervírozásánál.

Laky Zsuzsi egyik kedvence az albariño fehér szőlőből készült, jellegzetes pöttyös címkés Paco & Lola bor volt, amely kiváló tenger gyümölcsei mellé. Dietz Guszti továbbra is sportol, jelenleg edzősködik is, így nála a borfogyasztás az estékre korlátozódik, de a spanyol borokat ő is kifejezetten kedveli, főleg a testesebb vörösborokat, mint például a Protos Reserva 2012, amelyet Victoria Evans sommelier mutatott be profin dekantálva.

Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország „orra” régóta közelebbi kapcsolatban a minőségi borokkal, rendszeresen kóstol, nemrég pedig egy boriskolába is beiratkozott. Nem is csoda, hogy remekelt a szaglással kapcsolatos feladatnál: a Bodegas Ateca 100% tempranillóból készült bora került a poharakba, a versenyzőknek pedig egy tál gyümölcsből és fűszerből kellett kiválasztani az Ateca borásza szerinti öt illatjegyet (narancshéj, szilva, meggy, menta és füst). Zólyomi Zsolt csapata mind az öt jellemzőt kiválasztotta!

A május 3-i eseményen előtérbe kerül az edukáció: a vendégek alaposan megismerkedhetnek a spanyol szőlőfajtákkal, és mesterkurzusokon maguktól a spanyol borászoktól is tanulhatnak. A Duna Palota termei kis Spanyolországgá alakulnak át: az España kiállítóteremben egy belépővel korlátlanul kóstolhatjuk majd az összes spanyol borvidék borait, a Madrid kiállítóteremben zajlanak a mesterkurzusok, a Barcelona bárban kötetlen kóstolók lesznek, az Ibiza bárban pedig bor alapú koktélokkal ismerkedhetünk. A rendezvény 12 órától este 9-ig tart, amelyet egy afterparty követ, sok-sok spanyol zenével.